După numeroase peripeții, plenul reunit al Camerei Deputaților a respins, ieri, în calitate de for legislativ decizional, cu 293 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de Lege privind amnistia și grațierea. Parlamentarii au rezolvat astfel, prima temă pe care le-a dat-o președintele ales, Klaus Iohannis. Acesta a cerut, luni, Parlamentului să pună pe ordinea de zi legea amnistiei și a grațierii și să o pice. Consensual, premierul și președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, că reprezentanții PSD și ai celorlalte formațiuni din coaliție vor vota în Parlament, pentru „respingerea definitivă” a Legii amnistiei și grațierii și pentru încuviințarea cererilor Justiției.

Pesediștii, nerăbdători

Ironic, liderul grupu lui PNL de la Camera Depu taților, George Scutaru, le-a trans mis parlamentarilor PSD că a trebuit să piardă alegerile prezidențiale pentru a aduce acest proiect pe ordinea de zi. „Ați dosit nouă luni în Comisia juridică acest proiect de lege și a trebuit să pierdeți alegerile prezidențiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi”, a susținut Scutaru, arătând că PNL a solicitat de 17 ori în Comisia juridică respingerea acestui proiect și de mai multe ori în ședința Biroului Permanent, dar liberalii au fost refuzați.

„A trebuit ca votul a peste 6 milioane de oameni împotriva lui Victor Ponta să vă trezească și să fiți de acord ca această lege să fie respinsă”, a mai spus George Scutaru. De altfel, social-democrații au fost nerăbdători să rezolve acest proiect restant pe care, în trecut, au refuzat de nenumărate ori să-l pună pe ordinea de zi a Camerei pentru a fi respins. Astfel, deși era stabilit ca legea să fie respinsă azi, Valeriu Zgonea a propus, după consultarea cu liderii grupurilor parlamentare, ca plenul să se pronunțe prin vot asupra acestui proiect, propunerea fiind întâmpinată cu aplauze din partea parlamentarilor. Grăbit să anunțe rezultatul, Zgonea a spus inițial 923, în loc de 293. „Îmi cer scuze”, a spus Zgonea, „ar fi fost culmea să fiți atât de mulți”.

„Aș vrea să înțelegem mesajul pe care ni l-a dat strada pe 16 noiembrie”, a punctat Zgonea.