Parlamentul a albit „Marțea Neagră”

Parlamentul a albit „Marțea Neagră”

Deputații au respins, ieri, Legea Amnistiei și grațierii.

După numeroase peripeții, plenul reunit al Camerei Deputaților a respins, ieri, în calitate de for legislativ decizional, cu 293 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere, proiectul de Lege privind amnistia și grațierea. Parlamentarii au rezolvat astfel, prima temă pe care le-a dat-o președintele ales, Klaus Iohannis. Acesta a cerut, luni, Parlamentului să pună pe ordinea de zi legea amnistiei și a grațierii și să o pice. Consensual, premierul și președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, că reprezentanții PSD și ai celorlalte formațiuni din coaliție vor vota în Parlament, pentru „respingerea definitivă” a Legii amnistiei și grațierii și pentru încuviințarea cererilor Justiției.

Pesediștii, nerăbdători

Ironic, liderul grupu lui PNL de la Camera Depu taților, George Scutaru, le-a trans mis parlamentarilor PSD că a trebuit să piardă alegerile prezidențiale pentru a aduce acest proiect pe ordinea de zi. „Ați dosit nouă luni în Comisia juridică acest proiect de lege și a trebuit să pierdeți alegerile prezidențiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi”, a susținut Scutaru, arătând că PNL a solicitat de 17 ori în Comisia juridică respingerea acestui proiect și de mai multe ori în ședința Biroului Permanent, dar liberalii au fost refuzați.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A trebuit ca votul a peste 6 milioane de oameni împotriva lui Victor Ponta să vă trezească și să fiți de acord ca această lege să fie respinsă”, a mai spus George Scutaru. De altfel, social-democrații au fost nerăbdători să rezolve acest proiect restant pe care, în trecut, au refuzat de nenumărate ori să-l pună pe ordinea de zi a Camerei pentru a fi respins. Astfel, deși era stabilit ca legea să fie respinsă azi, Valeriu Zgonea a propus, după consultarea cu liderii grupurilor parlamentare, ca plenul să se pronunțe prin vot asupra acestui proiect, propunerea fiind întâmpinată cu aplauze din partea parlamentarilor. Grăbit să anunțe rezultatul, Zgonea a spus inițial 923, în loc de 293. „Îmi cer scuze”, a spus Zgonea, „ar fi fost culmea să fiți atât de mulți”.

„Aș vrea să înțelegem mesajul pe care ni l-a dat strada pe 16 noiembrie”, a punctat Zgonea.