Parlamentul a adoptat proiectul de lege. Ce presupune securitatea globală?

Barurile din Bulgaria amenință cu revolta

Legea a fost denunţată de unele asociaţii ca fiind distrugătoare a libertăţii. Articolul 24, care a fost modificat de Senat, a provocat manifestaţii importante.

LE PARISIEN (Franţa) - Parlamentul a adoptat definitv joi proiectul legii controversate privind Securitatea globală şi măsura sa generatoare de polemică ce penalizează de acum înainte "provocarea de identificare" a forţelor de ordine, după ce proiectul a fost supus joi unei ultime aprobări de către deputaţi. 

Într-un climat mai puţin tensionat decât la examinarea în primă lectură, Adunarea Naţională a votat acest text al LREM cu 75 de voturi pentru şi 33 contra, în ciuda unor puternice contestări din partea apărătorilor libertăţilor civice. Alimentând disputa şi acuzaţiile privind violenţele poliţieneşti, articolul 24 al proiectului de lege a concentrat toate criticile şi a provocat importante manifestaţii în ciuda pandemiei.

Textul, apărat de Gérald Darmanin, va trebui probabil să treacă pe sub furcile caudine ale Consiliului Constituţional înaintea promulgării. Stânga a promis în orice caz acest lucru, iar Jean Castex anunţase din noiembrie, de la prima examinare a textului la Palatul Bourbon, că îi va sesiza pe înţelepţii din strada Montpensier pentru articolul 24. Aceasta este o încercare de a slăbi controversele în jurul unui proiect de lege care are 70 de articole, dar care a sfârşit prin a se rezuma la dispoziţia sa cea mai controversată.

Respins de stânga, criticat de organizaţiile jurnaliştilor, dar foarte susţinut de sindicatele poliţiştilor, articolul 24 are ambiţia de a proteja forţele de ordine în cursul operaţiunii, penalizând difuzarea cu rea intenţie a imaginii lor. Depăşind cercurile militante, contestarea s-a exprimat în stradă, uneori violent, pe fondul dezbaterii din societate în jurul unei poliţii acuzate de tot mai multe derapaje violente. Cea mai importantă zi de manifestaţii a adunat la sfârşitul lunii noiembrie între 133.000 şi 500.000 de persoane, în funcţie de surse.

Senatul, cu majoritate de dreapta, a rescris în mare parte articolul 24, creând în Codul Penal un delict de "provocare de identificare". Nu se mai face referire la legea din 1881 privind libertatea presei. În linie cu ce a votat camera superioară, parlamentarii reuniţi în comisia mixtă paritară (CMP) au făcut această redactare pe 29 martie şi au rebotezat textul LREM  "Legea privind securitatea globală care apără libertăţile".  "Cum redactarea din Senat ne convenea, am aprobat", rezumă deputatul LREM Jean-Michel Fauvergue, co-redactor împreună cu colega sa Alice Thourot.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu