Parlamentarii vor noi reactoare nucleare, dar nu susțin cultivarea organismelor modificate genetic
- Antoaneta Etves
- 13 iulie 2011, 18:37
Parlamentarii români sunt împărțiți când vine vorba despre strategia optimă în ceea ce privește energia nucleară. Pe de altă parte, 64% dintre parlamentari nu sunt de acord nici cu cultivarea organismelor modificate genetic.
Cum ar vota parlamentarii pe cele mai presante probleme de mediu? Care este diferența între ceea ce declară public persoanele politice și voturile lor? Cât de influențați sunt acestia de poziția partidului și cât de informați sunt asupra problemelor pe care încearcă să le rezolve prin vot? Acestea sunt întrebarile care au stat la baza demersului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și Asociației Salvați Dunărea și Delta de a derula, în premieră în România, o serie de sondaje în rândul parlamentarilor români pe două teme tabu: organismele modificate genetic și energie nucleară. Astfel, în timp ce 40% dintre aceștia consideră că oprirea dezvoltării de noi reactoare nucleare și păstrarea în funcțiune a celor existente este cea mai bună opțiune, 41% consideră că țara noastră ar trebui să construiască noi reactoare nucleare. Asta, deși la nivelul multor state europene închiderea capacităților de energie nucleară este o prioritate națională, în România doar 10% dintre parlamentari au optat pentru această opțiune. 76% dintre parlamentarii români au răspuns că țara noastră ar trebui să investească prioritar în proiecte de energie regenerabilă și doar 10% cred că prioritar ar trebui investit în energie nucleară. ”Aici apare un paradox, chiar dacă 41% dintre respondenți consideră că ar trebui să dezvoltăm noi reactoare nucleare, conform rezultatelor, doar 10% cred că aceasta ar trebui să constituie prioritatea în politica energetică a țării”, au explicat reprezentanții ONG-urilor. În lupta dintre energia nucleară și cea regenerabilă câștigă, conform sondajului, cea regenerabilă, pentru care au optat cei mai mulți dintre parlamentari, indicând-o ca prioritate energetică. În schimb, aceștia sunt prudenți când vine vorba de sistarea planurilor de extindere a producției nucleare sau chiar de închiderea reactoarelor în funcțiune, au mai explicat reprezentanții ONG-urilor care au realizat studiile. 93% dintre parlamentari vor etichetarea produselor modificate genetic. Cel mai clar rezultat al sondajului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis este opinia Parlamentului României cu privire la etichetarea produselor ce conțin ingrediente modificate genetic. Astfel, 93% dintre parlamentari se declară pentru etichetarea acestor tipuri de produse, doar 1% împotrivă, 2% nu au dorit să răspundă și 4% au declarat ca nu știu să răspundă la întrebare. Împărțirea pe partide este de asemenea interesantă și foarte strânsă:
- PSD- 97% pentru
- PD-L- 92% pentru
- PNL- 87% pentru
- UDMR- 93% pentru
- Independenți- 93% pentru
- Minorități- 100% pentru
Iar 64% dintre parlamentari nu sunt de acord nici cu cultivarea organismelor modificate genetic și doar 24% au declarat ca susțin cultivarea OMG, în vreme ce restul nu au dorit sau nu au știut să răspundă. În privința importurilor de organisme modificate genetic avem din nou o majoritate solidă împotrivă, respectiv 72% dintre parlamentari s-au declarat împotriva importurilor și doar 14% au răspuns că susțin importurile OMG. ”Scopul principal al acestui demers este de a măsura atât interesul parlamentarilor față de problemele de mediu cât și gradul lor de informare pe teme care pot face subiectul votului în plenul Parlamentului”, au explicat cele două ONG-uri de ce au realizat aceste sondaje. Fukushima a deschis Cutia Pandorei În urma accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima, Japonia, din acest an, siguranța producerii de energie nucleară a fost din nou pusă în discuţie, iar întrebările cu privire la politicile țărilor în acest domeniu au fost din nou ridicate. Având în vedere că România are în prezent două reactoare nucleare în funcțiune și încă două planificate pentru a intra în funcțiune în 2019, am considerat oportun să cercetăm opinia Parlamentului cu privire la această temă. Organismele modificate genetic sunt de asemenea o temă care se află pe ordinea de zi a Parlamentului, mai precis a Comisiei pentru Agricultură, care analizează în prezent o propunere legislativă ce prevede etichetarea produselor ce conțin produse modificate genetic si mai mult, interzicerea pentru o perioadă de cinci ani a culturilor de porumb și cartof modificate genetic. Cercetarea investighează opiniile parlamentarilor pe acest subiect iar rezultatele sondajului servesc ca termen de referinţă pentru momentul votului final din Plenul Parlamentului (preconizat să aibă loc în septembrie 2011). Cercetarea a fost realizată în lunile mai-iunie 2011 în rândul membrilor Parlamentului României, iar la cele cinci întrebări au răspuns 210 parlamentari din totalul de 465 de membri ai Parlamentului.