Parlamentarii nu vor mai avea pensii speciale. Proiect de lege depus la Senat pentru anularea acestor privilegii

Parlamentarii nu vor mai avea pensii speciale. Proiect de lege depus la Senat pentru anularea acestor privilegii

Un deputat PSD a depus un proiect de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. În prezent, există peste 800 de foști parlamentari care încasează pensii generoase, unele dintre ele fiind mai mari de 12.000 de lei.

Deputatul PSD, Alfred Simonis este unul dintre parlamentarii care au depus acest proiect de lege.

El a precizat că doar domeniul pensiilor speciale pentru parlamentari a fost ”ocolit”, atunci când România a negociat PNRR, prin care și-a asumat anumite reforme, printre care și anularea pensiilor speciale.

”Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă. Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate”, a scris deputatul PSD.

Parlamentarii speciali pot cumula mai multe pensii

Parlamentarii beneficiază începând cu anul 2015 de pensii speciale, care se calculează în baza numărului de mandate avute.

Legea votată la momentul respectiv le permite parlamentarilor să încaseze și pensia specială, dar și pensia de vechime în muncă.

În prezent, 829 de foști parlamentari primesc pensii speciale, cea mai mare fiind de 12.168 de lei/ lună, care se acordă pentru cei cu trei sau mai multe mandate.

„De aceea, e nevoie de măsuri legislative care să șteargă inechitățile din sistem, eliminarea indemnizației pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării față de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivității. Având în vedere situația de criză prin care trece țară noastră că urmare a efectelor economice post-pandemie, dar și a conflictului din Ucraina, cu consecințe economice majore și asupra țării, considerăm că parlamentarii ar trebui să fie primii care dau dovadă de solidaritate și respect în cheltuirea banului public în vederea redobândirii încrederii populației în instituțiile publice în general și în instituția parlamentului, în special”, mai spun parlamentarii PSD.

;