În Parlament se scrie un nou Cod Silvic. Noua lege ar putea distruge hectare întregi de pădure

În Parlament se scrie un nou Cod Silvic. Noua lege ar putea distruge hectare întregi de pădure

Parlamentarii susțin că România nu are nevoie de prea multe hectare de pădure nouă, deși țara noastră este tot mai des lovită de inundații, sau alte fenomene meteorologice care au legătură cu defrișările masive.

Un nou Cod Silvic este discutat de parlamentari, după ce 127 de deputați și senatori au semnat o inițiativă legislativă care prevede modificarea Codului Silvic. Dacă el va fi aprobat, suprafață care ar trebui împădurită în următorii ani va fi redusă la jumătate, iar autoritățile locale nu vor mai trebui să asigure pază sau să înființeze ocoale silvice pentru fiecare hectar de pădure.

Astfel, dacă acum pentru a scoate un anumit teren din fondul forestier naţional este obligatorie compensarea cu un teren de o valoare de cinci ori mai mare şi de o suprafaţă de cel puţin trei ori mai mare, aceste prevederi ar putea fi reduse prin noul cod silvic. Mai grav, în unele cazuri, nici nu se va mai cere compensarea pădurii care va fi tăiată.

Împăduriri reduse la jumătate

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă acum România este obligată ca până în 2035 să împădurească o suprafaţă de două milioane de hectare, prin Programul naţional de împădurire, parlamentarii vor să reducă suprafața la jumătate, potrivit inițiativei legislative aflate pe masa deputațiilor și senatoriilor.

O altă modificare la actualul Cod Silvic oferă Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) dreptul de a-şi constitui un ocol silvic propriu, fiind exceptat de la regulile privind suprafaţa terenurilor administrate (pentru câmpie 3.000 de hectare fond forestier, pentru zonele de deal - 5.000 de hectare şi pentru munte - 7.000 de hectare).

Vezi aici inițiativa legislativă care se discută în prezent în Parlament.