În Germania, parlamentarii adoptă o lege privind „autodeterminarea de gen”. De acum înainte, va fi suficient să completezi o declarație la starea civilă pentru a-ți schimba prenumele și sexul, scrie Le Monde.
Lege pentru „autodeterminarea de gen”, în Germania
Acesta a fost un pas înainte cerut de mult de comunitatea LGBTQ+. Vineri, 12 aprilie, deputații germani au adoptat o lege care simplifică schimbarea de gen, un vot considerat un "pas major" în favoarea drepturilor persoanelor transsexuale.
Textul, un proiect emblematic al coaliției de centru-stânga a lui Olaf Scholz, stârnește totuși controverse, în special în rândurile conservatoare, care îl consideră prea liberal.
La votul din Bundestag, 374 de parlamentari au votat în favoarea legii, 251 împotrivă și 11 s-au abținut. Legea poate intra astfel în vigoare. Bundesrat, camera superioară care reunește reprezentanții regiunilor, nu trebuie să voteze.
Această nouă lege înlocuiește legislația care datează din anii 1980 şi care, de facto, considera trans-identitatea o boală psihologică și fusese respinsă parţial de Curtea Constituțională.
Belgia, Spania, Irlanda, Luxemburg și Danemarca au adoptat deja principiul autodeterminării
Astfel, Germania se alătură listei țărilor care au adoptat principiul autodeterminării, precum Belgia, Spania, Irlanda, Luxemburg și Danemarca.
„Continuăm astfel modernizarea țării noastre. Aceasta presupune recunoașterea realităților vieții și a le face posibile prin lege”, a reacționat cancelarul Olaf Scholz într-un mesaj pe contul său de pe reţeaua de socializare X.
De acum înainte, va fi suficient să completezi o declarație la starea civilă pentru a-ți schimba prenumele și sexul. Pentru cei sub 14 ani, părinții sau tutorele trebuie să finalizeze procesul, în timp ce adolescenții cu vârsta între 14 și 18 ani o pot face singuri, dar cu acordul părinților.
Cum a ajuns „autodeterminarea de gen” o problemă de drepturile omului
Este prevăzut şi un timp de reflecție: schimbarea va fi validată în starea civilă abia trei luni mai târziu. O posibilă solicitare de schimbare a sexului va fi posibilă doar un an mai târziu.
„Era timpul să se înlocuiască regulile învechite și discriminatorii privind recunoașterea legală a genului cu o lege compatibilă cu drepturile omului”, a reacționat Claude Beier, de la Amnesty International, într-un comunicat, considerându-l „un pas major” pentru persoanele transsexuale.
Sven Lehmann, comisarul guvernamental pentru apărarea drepturilor comunității, a amintit „numeroasele suferințe” provocate de legea anterioară, menționând printre altele „sterilizări, divorțuri și examinări psihiatrice”. „Începând de astăzi, toate acestea s-au terminat, în sfârșit”, a salutat el.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)