Parlamentarii corupți vor avea pensii speciale

Parlamentarii corupți vor avea pensii speciale

Dacă faptele de corupție nu au fost săvârșite în timpul mandatului de senator sau deputat, aceștia vor beneficia totuși de sume suplimentare. Aleșii au ignorat cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii.

PSD și PNL au ajuns, din nou, la o înțelegere po litică, de această dată în Comisia de Statut a Parlamentului, pe tema cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis referitoare pensiile speciale pentru parlamentari.

În plus, aceștia l-au sfidat pe șeful statului. Mai exact, potrivit documentului care a plecat din Comisia de statut, cei găsiți incompatibili vor putea primi în continuare pensie specială, în timp ce președintele Iohannis cerea ca acest lucru să nu fie posibil. „În cazul incompatibilității, nu este o astfel de mențiune, incompatibilitatea fiind o situație de natură administrativă și nu poți să limitezi niște drepturi în baza acesteia”, a menționat președintele Comisiei, Bogdan Niculescu Duvăz.

De asemenea, deși s-a clarificat prevederea ca cei condamnați pentru fapte de corupție în calitate de parlamentar să nu beneficieze de pensie specială, merită precizat că faptele de corupție se referă doar la perioada în care aceștia și-au exercitat mandatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, dacă faptele de corupție au fost comise înainte, legea nu prevede că parlamentarii nu vor beneficia de pensiile speciale: „La solicitarea președintelui am spus că indiferent când s-a petrecut fapta și indiferent când a fost condamnată persoana, dacă se referă la fapte de corupție în calitate de parlamentar, ea nu poate încasa această indemnizație”, a spus Duvăz.

Pe de altă parte, o modificare făcută de Comisia de statut, la solicitarea președintelui, se referă la faptul că pensia specială nu poate fi încasată de deputați și senatori în paralel cu indemnizația de parlamentar.

De asemenea, s-a decis că deputații și senatorii pot încasa o pensie specială atunci când se ia decizia de pensionare în sistemul pensiilor de stat, fiind vorba, potrivit legii, de vârsta de 65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei.

Pensia specială a fost plafonată la 75% din indemnizația de parlamentar, fiind ignorată o altă prevedere din cererea de reexaminare înaintată de președintele Iohannis.

„Această indemnizație, conform opiniei Președinției, nu ar trebui să se rezume la trei mandate, adică așa cum am dat baza de calcul 0,55% din indemnizația din activitate a senatorului și deputatului pe lună, deci la sugestia Președinției ar fi trebuit să urmeze numărul de luni indiferent cât de multe ar fi fost acestea. Noi am spus că nu putem să extindem mai mult sau, mai bine zis, să plafonăm la 75%, asta înseamnă o limită de trei mandate”, a anunțat Duvăz.

PNL se opune doar din vorbe

Co-președintele PNL Vasile Blaga a afirmat ieri că liberalii nu sunt de acord cu pensiile speciale și a punctat că cererea de reexaminare în cazul legii care reglementează acest domeniu trebuie transpusă în practică. „Cererea de reexaminare a Președintelui trebuie să fie transpusă în practică. Repet poziția PNL: nu suntem de acord cu pensiile speciale” a spus Blaga, la Palatul Parlamentului. Liberalii iau în calcul să atace legea la CCR. Cu toate acestea, în Comisia de statut, liberalul Mircea Toader a votat modificările la proiectul de lege care menține pensiile speciale.

Dacă un parlamentar a fost declarat incompatibil de ANI, acesta va beneficia de pensia specială