Parlamentarii celebrează Centenarul doar în zi de lucru. Grăbiți să ajungă acasă, l-au scos pe Iohannis din ședința solemnă

Parlamentarii celebrează Centenarul doar în zi de lucru. Grăbiți să ajungă acasă, l-au scos pe Iohannis din ședința solemnă

Parlamentarii au stabilit ca ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri să aibă loc, miercuri, 28 noiembrie, ultima zi a săptămânii când aleșii lucrează, după care pleacă în teritoriu. În acea zi, președintele Klaus Iohannis nu poate participa deoarece este la Paris la deschiderea Sezonului Franța-România. Unii susțin că alegerea datei s-a făcut ostentativ, pentru ca președintele să nu poată participa. Alți parlamentari recunosc că alegerea s-a făcut doar pentru ca ei să poată pleca acasă, să nu mai stea o zi în București.

Anul Centenarului Marii Uniri este anul urii și dezbinării clasei politice. Nici Puterea, nici Opoziția nu au încercat să găsească o cale de mijloc pentru a da un semnal de unitate. Deputatul ALDE, Andrei Gerea, a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că certurile și scandalurile au ajuns la paroxism, chiar în acest an când ar fi trebuit mai multă înțelepciune și echilibru. „M-aș fi bucurat să găsim un consens, ar fi fost bine ca noi, clasa politică, să fim cei care punem capăt acestor permanente scandaluri. Un astfel de eveniment ar fi trebuit să ne găsească împreună și să fie și președintele acolo. Este foarte trist ce se întâmplă, parcă niciodată nu a fost atât de rău”, a afirmat vicepreședintele ALDE. O sursă din același partid a lăsat să se înțeleagă că parlamentarii ALDE ar fi vrut să facă posibilă prezența președintelui, dar social-democrații „au făcut tot posibilul ca asta să nu se întâmple”.

Liberalii spun că a fost un gest ostentativ

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, ieri, pentru EVZ, că decizia s-a luat miercuri, 21 noiembrie, când se știa că președintele Iohannis este plecat din țară. „Desigur, este un gest ostentativ. Puteam să o punem joi, în 29. Dar când le-am spus asta, Coaliția a zis că nu stau și joi în București pentru ședința solemnă, că au treabă în teritoriu. E trist că de Centenar nu au putut sta o zi în plus. Eu, de exemplu, voi fi joi în București, că avem ședință de comisie. Ar fi foarte curios de văzut ce au așa important și de urgent de rezolvat în teritoriu”, a spus Virgil Popescu.

 

UDMR participă la ședința solemnă

Liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, a declarat că politicienii uniunii participă la ședința solemnă deoarece este zi de lucru în Parlament. Korodi nu crede că s-a încercat evitarea prezenței președintelui. „Noi, în Biroul Permanent, am discutat despre această ședință solemnă acum 2-3 săptămâni. S-a spus că nu poate fi pusă pe 1 Decembrie deoarece atunci sunt două evenimente mari. Și atunci s-a decis să fie în ultima zi de lucru a Parlamentului, adică miercuri. Atunci nu am auzit să se discute despre prezența președintelui, colegii din Opoziție au fost de acord cu această dată”, a spus politicianul pentru EVZ. Întrebat dacă reprezentanții UDMR participă și la evenimentele organizate de 1 Decembrie, Korodi a spus că „poate, fiecare în localitățile unde se află”.

 

USR nu este deranjată de lipsa lui Iohannis

Președintele USR, Dan Barna a declarat, pentru EVZ, că participă la ședința solemnă, dar și la evenimentele de la Alba Iulia. Întrebat ce părere are despre stabilirea datei pentru ședința solemnă, Barna a spus că înțelege că Iohannis trebuie să plece la Paris, dar este convins că la 1 Decembrie va fi în țară. „Eram în ședința de Birou Permanent când s-a stabilit ședința, acum vreo două săptămâni. S-a decis ca de 1 decembrie Parlamentul să nu organizeze nimic, iar miercuri, pe 28, la ultima ședință de plen înainte de 1 decembrie, să avem această ședință solemnă, să o includem pe programul regulat. Nu s-a menționat și nu s-a avut în vedere programul peședintelui”, a spus liderul USR.

 

Președintele are agenda încărcată

Potrivit unor surse politice de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis nu a dorit să dea niciun semn că ar vrea să participe la ședința solemnă, în sensul de a solicita ca întrunirea să aibă loc într-o zi în care putea participa.

Săptămâna viitoare agenda președintelui este foarte încărcată. Duminică, 25 noiembrie, când se sfințește Catedrala Mântuirii Neamului, Iohannis va fi la Bruxelles unde are loc un summit extraordinar în vederea semnării proiectului pentru oficializarea acordului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe parcursul zilei, membrii Cosiliului, cei 27 de șefi de state și de guverne, împreună cu premierul britanic, Theresa May, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, vor discuta despre Brexit.

 

Între ședința din Parlament și Domul Invalizilor

De la Bruxelles, președintele merge direct la Paris, pentru lansarea Sezonului România-Franța. În 27 noiembrie la Domul Invalizilor, preşedintele României va participa la Concertul dedicat comemorării celor căzuți în Primul Război Mondial și va vizita expoziția „A l’Est, la guerre sans fin – 1918 – 1923”, care cuprinde o serie de lucrări consacrate României și misiunii Generalului Berthelot.

De asemenea, cu această ocazie va fi lansat și timbrul comun cu efigia Generalului Berthelot, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri. Klaus Ionannis, împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, va vizita Atelierul Brâncuși, apoi vor purta convorbiri oficiale la Palatul Élysée. A doua zi preşedintele va avea, la sediul Ambasadei României la Paris, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa.

 

Palatele se evită și de 1 Decembrie

Între ședința solemnă și festivitățile de la Arcul de Triumf, vineri, 30 noiembrie, Administrația Prezidențială dă o recepție la care, potrivit surselor noastre, au fost invitați toți oficialii. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că nu merge la Cotroceni. În schimb, participă la ceremoniile de la Arcul de Triumf, organizate de Președinție în 1 Decembrie. Acolo va fi și președintele, care va pleca imediat la Alba Iulia unde participă la Inaugurarea Podului Unirii și Monumentului Marii Uniri. Întreg cabinetul Dăncilă va fi prezent în Sala Unirii din Alba Iulia, în 29 noiembrie, unde are loc o ședință omagială.