Băsescu, mai uşor de demis. Unii pedelişti au votat pentru "din greşeală"

Băsescu, mai uşor de demis. Unii pedelişti au votat pentru "din greşeală"

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care simplifică modalitatea de demitere a şefului statului. PDL a anunţat că va ataca proiectul la Curtea Constituţională. Alături de reprezentanţii USL au votat şi opt deputaţi PDL "din greşeală".

Proiectul de lege, iniţiat de senatorii Georgică Severin (PSD) şi Cornel Pieptea (PNL), modifică legea referendumului, astfel încât demiterea preşedintelui este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Opt deputaţi PDL au votat alături de reprezentanţii USL modificarea Legii referendumului, potrivit votului electronic de pe site-ul Camerei Deputatilor. Ulterior, o parte dintre aceştia au declarat pentru Hotnews că au votat "din greşeală".

Constantin Chirilă, Mihai Doru Opriscan, Lucian Bode, Adrian Rădulescu, Mihaela Şandru, Toader Stroian, Carmen Axenie sunt cei care au votat cot la cot cu social-democraţii şi liberalii.

"Nu susţin modificarea propusă de USL. Am votat din greşeală în favoarea proeictului de lege. Când s-a dat votul vorbeam la telefon cu un preşedinte de organizatie. Se fac nominalizari pentru Consiliul Judetean si Consiliul Local si eram pe telefon cu liderii din teritoriu. A fost o greşeala tehnică, pentru a-mi rascumpăra greşeala am semnat pentru contestaţia la Curtea Constituţională", a declarat Lucian Bode pentru Hotnews. În schimb, colega sa Mihaela Şandru a declarat că a votat "în cunoştinţă de cauză". "Mi se pare normal ca preşedintele să poată fi demis cu acelaşi număr de voturi echivalente cu voturile de învestire. E o chestiune de principiu, asta nu înseamnă că sunt de acord cu suspendarea preşedintelui", a spus Şandru. Deputaţii au adoptat cu 187 voturi "pentru", 56 "împotrivă" şi 5 abţineri, proiectul de lege privind modificarea legii referendumului. Proiectul prevede că demiterea preşedintelui este aprobată dacă în urma desfăşurării referendumului propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În forma actuală, legea prevede că demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat în cadrul dezbaterilor că această modificare a legii are un singur scop, şi anume, suspendarea preşedintelui României.

"Aţi modificat legea cu un singur scop, să-l demiteţi pe preşedintele României. În aceste condiţii, propunerea dumneavoastră are un singur subiect: vreţi neapărat să începeţi o nouă procedură de suspendare a preşedintelui României", a  acuzat Mircea Toader.

În replică, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că PDL "are o teamă viscerală că preşedintele Băsescu va fi suspendat". "E o vorbă românească, că de ce ţi-e teamă nu scapi (...) Şi o să fie, probabil (n.r. - suspendat), dacă o să continue să fie neastâmpărat, dacă îşi încalcă prerogativele constituţionale. Un preşedinte atât de jucător trebuie să se aştepte că, la greşelile pe care le face, trebuie să şi plătească într-o zi", a spus Nicolăescu.

La rândul său, deputatul PSD, Mircea Duşa a susţinut că legislaţia în vigoare prevedere că demiterea aleşilor locali precum primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se realizează cu votul majorităţii celor prezenţi la vot. La şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost prezent şi premierul Victor Ponta.

CITIŢI ŞI:

  • Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu
  • Hrebenciuc: Sesizarea făcută de Preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este o exagerare
  • Victor Ponta: Conflictul lui Băsescu este cu Parlamentul, trebuie modificată Constituţia pentru a fi rezolvat
  • Weber: Dacă şi Băsescu şi Ponta vor merge la Bruxelles, preşedintele va fi aşezat la masă
  • Proiectul care ciunteşte atribuţiile CCR a trecut de Senat
  • Senat: Parlamentul va decide cine merge la Consiliul European
  • Curtea Constituţională, sancţionată de deputaţi chiar de ziua ei
  • Victor Ponta nu mai vrea "războaie"

Ne puteți urmări și pe Google News