Parlamentul l-a validat pe Dumitru Chiriță la șefia ANRE. Cine este social-democratul
- Ana Petrescu
- 18 octombrie 2017, 13:44
Deputații și senatorii l-au votat, în plenul reunit de miercuri, în funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) pe Dumitru Chiriță. Deputatul PSD care va conduce de azi înainte instituția, pentru o perioadă de cinci ani, și-a început cariera ca simplu electrician.
Chiriță a fost validat la conducerea ANRE cu 220 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă.
În urma votului majorităţii PSD-ALDE şi UDMR au fost aleşi Dumitru Chiriţă – preşedinte, Zoltan Nagy-Bege – vicepreşedinte – era în funcţie, Cornelia Sulger - membru în Comitetul de reglementare al ANRE, Gabriel Gheorghe, membru în Comiterul de reglementare al ANRE și preşedintele Consiliului de Administraţie la Romgaz.
Social-democratul este la al patrulea mandat de parlamentar. El şi-a început cariera ca electrician, a continuat ca sindicalist, a trecut şi pe la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În perioada când a fost sindicalist acuzat că atunci când era sindicalist era şi acţionar într-o companie care avea contracte bănoase cu Electrica, unde a fost chiar membru în consiliul de administraţie.
În 2013, Chiriță a fost printre inițiatorii unui proiect de lege prin care urma să se creeze un gigant energetic de peste 10 miliarde de euro prin adunarea tuturor companiilor energetice ale statului. Acesta urma să se numească Fondul Român de Investiții Strategice în Energie și Resurse Energetice. Nu a fost aprobat.
Presa a scris despre Dumitru Chiriţă, în 2011, că era „creierul” unei afaceri derulate prin societăţi înfiinţate de lideri sindicali. Aceasta viza contracte Electrica de 25 de milioane de euro obţinute de firmele Alt Univers Company 2002 SA şi Sindserv SA, care erau în acel moment controlate de Adolf Murelan şi Dumitru Chiriţă, preşedinte, respectiv preşedinte executiv ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate – Univers, potrivit unei investigaţii derulate de România Curată. Practic, prin această manevră, liderii sindicali erau acţionari, angajatori, controlând şi sindicatul propriilor angajaţi, potrivit sursei citate.
Conform celei mai recente declaraţii de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, din ianuarie 2017, Dumitru Chiriţă deţine două terenuri agricole în Tărtăşeşti, Dâmboviţa, de 5.400 şi 7.500 mp, un teren intravilan de 1.094 mp, tot în aceeaşi localitate, şi un teren forestier de 1.000 mp în Arefu, Argeş.
Totodată, Chiriță mai are şi un apartament în Bucureşti şi o casă în Tărtăşeşti. Chiriţă mai deţine şi trei autoturisme, o Lada din 1978, o Kia Ceed din 2012 şi o Dacia Duster din 2016. În bănci, el mai deţine şi două conturi curente, la Raiffeisen Bank şi ING România, în care ţine 234.145, respectiv 148.538 lei, dar şi o descoperire de cont la BCR, în valoare de 10.400 lei.