Parisul confirmă: un atac cibernetic a vizat documentele summitului G20

Parisul confirmă: un atac cibernetic a vizat documentele summitului G20

Ministerul francez al Finanţelor a confirmat azi că a fost victima unui atac informatic început în decembrie care a vizat dosarele sensibile legate de preşedinţia franceză a G20 şi care a condus la deconectarea a 10.000 de calculatoare la sfârşitul săptămânii trecute.

Aceste atacuri, care au avut loc din decembrie şi până la sfârşitul săptămânii trecute, au vizat „în special dosarele legate de G20” şi au determinat ministerul „să-şi întărească substanţial sistemele de securitate”, a declarat pentru agenţia franceză de presă secretarul general al ministerelor Finanţelor şi Bugetului, Dominique Lamiot, notează Agerpres.

Ministrul bugetului Francois Baroin a confirmat de asemenea atacul şi a precizat că ministerul are piste asupra originii atacurilor, fără a oferi totuşi detalii. „Există anumite informaţii care au fost obţinute, (însă) ceea ce este important este să ştim originea, că am determinat modalităţile acestui atac (...) venit probabil din exterior”, a declarat Baroin pentru postul privat de radio Europe 1.

Apreciind că „este probabil pentru prima oară” când statul francez este atacat într-un mod atât de „spectaculos”, Baroin a dat asigurări că numai informaţiile „legate de G20 i-au interesat pe hackeri”.

Factorul chinez

O plângere oficială a fost înregistrată de justiţia franceză, iar serviciile secrete s-au alăturat investigaţiei care încearcă să determine sursa atacurilor.

„S-a observat că un anumit număr de informaţii au fost redirecţionate spre site-uri chineze. Însă asta nu spune mare lucru”, a declarat un înalt funcţionar, sub acoperirea anonimatului, citat de Paris Match.

Summitul G20 de la Paris, care a avut loc în februarie, a ajuns la un acord privind urmărirea unor indicatori în scopul itentificării dezechilibrelor din economia globală. Beijingul a insistat ca rezervele monetare şi cursul de schimb să nu se numere printre aceşti indicatori. China, posesoarea celor mai mari rezerve valutare, este acuzată că îşi menţine artificial moneda devalorizată pentru a oferi un avantaj exportatorilor. 

Ne puteți urmări și pe Google News