Parisul, Berlinul și Londra ”se aliniază ayatolahilor”?

Cele trei țări europene Franța, Germania și Marea Britanie nu au fost de acord cu ideea Statelor Unite de a se reveni la sancțiunile internaționale în vigoare contra Teheranului înainte de semnarea acordului din 2015. Drept urmare, șeful diplomației americane a replicat dur. Iată ce scrie Le Monde!

"Franța, Germania și Regatul Unit au anunțat joi, 20 august, că nu susțin inițiativa luată la Națiunile Unite (ONU) de Statele Unite pentru a cere restabilirea sancțiunilor internaționale contra Iranului, acuzat că a încălcat acordul din 2015 privind nuclearul. Statele Unite au declanșat acest mecanism, numit „snapback”, ca unul din „participanții” la acordul privind nuclearul iranian (numit „JCPoA”) din 2015. Or, „Franța, Germania și Regatul Unit notează că Statele Unite au încetat să fie un participant la JCPoA în urma retragerii din acord [în 2018]”, subliniază cancelariile lor, care „nu pot susține această inițiativă, incompatibilă cu eforturile noastre actuale de sprijin pentru JCPoA”. „Rămânem angajați în sprijinul JCPoA în ciuda provocărilor majore create de retragerea Statelor Unite și suntem convinși că trebuie să tratăm problema nerespectării sistematice de către iranieni a JCPoA în cadrul unui dialog între participanții la acord”, au scris cele trei țări în comunicat. „Chemăm insistent Iranul să revină asupra tuturor acțiunilor incompatibile cu angajamentele sale nucleare și să revină fără întârziere la deplina lor respectare”, subliniază ei.

”Ei au ales ”se alinieze ayatolahilor”

„Prietenii noștri din Germania, din Franța și din Regatul Unit mi-au spus în privat că nu vor ca embargoul pe arme” vizând Iranul „să fie ridicat”, a reacționat rapid secretarul de stat american, Mike Pompeo, de la sediul ONU de la New York. „Și totuși ei au ales să se alinieze ayatolahilor” nevotând pentru rezoluția americană pentru a-l prelungi, a adăugat el. Donald Trump a anunțat, miercuri, 19 august, că vrea să revină la sancțiunile stabilite înainte de 2015. Această procedura constă în activarea snapback-ului, un mecanism care să permită Statelor Unite să se prevaleze de participarea lor inițială la acordul privind nuclearul iranian încheiat între Teheran și marile puteri în 2015, pentru a obține o reactivare automată a tuturor sancțiunilor preexistente. Deși dl Trump a decis să iasă din acest acord în 2018, acest demers rămâne posibil din cauza redactării imprecise a rezoluției 2231 care, în urmă cu cinci ani, consacra această mare reușită diplomatică a erei Obama. Or, potrivit acestei rezoluții, statele „participante” au posibilitatea de a denunța unilateral o „nerespectare notabilă” a „angajamentelor” sale de către un alt semnatar, o procedură inedită care trebuia să poată duce, după 30 de zile, la restabilirea – sau snapback – sancțiunilor internaționale împotriva Teheranului care au fost ridicate iun schimbul promisiunii sale în domeniul atomic.Și această, fără posibilitatea pentru ceilalți, că Moscova sau Beijing, să se opună cu veto". scrie Le Monde.

Traducerea: Rador