Paris se transformă într-o fortăreață pentru Jocurile Olimpice. Măsuri de securitate dure la ceremonia de deschidere

Paris se transformă într-o fortăreață pentru Jocurile Olimpice. Măsuri de securitate dure la ceremonia de deschidere

Paris, un oraș care se transformă într-o fortăreață deschisă, implementând cea mai mare operațiune de securitate în timp de pace din istoria țării, descrie un reportaj exclusiv. Totul pentru a proteja atleții, rezidenții și peste 10 milioane de vizitatori în timpul Jocurilor Olimpice.

Oficialii francezi au declarat că aproximativ 45.000 de polițiști, 10.000 de soldați și 22.000 de agenți de securitate privată vor fi mobilizați pentru a asigura protecția la Jocurile Olimpice de la Paris. Nu vor avea vacanță. Pentru că JO are încep oficial azi și se desfășoară în inima orașului – pe străzi, stadioane și în apele Senei.

Printre locațiile importante se numără Place de la Concorde, amenajată pentru cursele de biciclete BMX, skateboarding și breakdance,. Dar și Turnul Eiffel, în fața căruia sunt amplasate terenuri de volei pe plajă, și esplanada de lângă Invalides, unde arcașii își vor desfășura competițiile.

Planul Franței de a organiza Jocurile în diverse locații din jurul orașului este menit să demonstreze că democrațiile occidentale pot găzdui un eveniment monumental accesibil publicului, în ciuda provocărilor de securitate. Evenimentul este așteptat să atragă aproximativ 10.500 de sportivi din peste 190 de națiuni și în jur de 100 de lideri mondiali. Așa că se folosesc toate măsurile și trucurile posibile, pentru a înlătura orice amenințare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Paris, un oraș vizat de potențiale atacuri

Autoritățile franceze se pregătesc pentru potențiale atacuri ale militanților islamici și sabotaje sponsorizate de state ca Rusia sau Iran, pe fondul războaielor din Ucraina și Gaza. „Ideea este să avem evenimente în inima orașului pentru a permite accesul cât mai multor oameni,” a spus Nicolas Nordman, consilier de securitate al primarului Parisului. Acest lucru implică provocări de securitate semnificative, spre deosebire de organizarea lor într-un stadion.

Franța mobilizează aproape de trei ori mai mult personal de securitate decât pentru Jocurile Olimpice de la Londra, ultimele organizate în Europa. Departamentele de poliție americane, inclusiv ofițeri din New York, Los Angeles și Fairfax County, își oferă sprijinul pentru prima dată unui gazdă olimpică din străinătate, potrivit oficialilor serviciului diplomatic de securitate american. SUA trimite, de asemenea, câini dresați pentru detectarea bombelor, la cererea Franței.

Protejarea ceremoniei de deschidere de vineri reprezintă cea mai dificilă provocare de securitate, fiind de așteptat să fie cea mai frecventată deschidere olimpică din istoria modernă. O paradă de bărci pe Sena va transporta atleții olimpici, care în jocurile anterioare defilau prin stadioane mai ușor de protejat. Autoritățile estimează că ceremonia va atrage 300.000 de spectatori.

Măsuri de securitate fără precedent

„Măsurile de securitate și resursele alocate pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor sunt fără precedent,” a declarat Bruno Le Ray, general în retragere, responsabil cu securitatea Jocurilor Olimpice pentru comitetul de organizare Paris 2024. Malurile Senei au fost sigilate pentru public cu o săptămână înainte de ceremonie. În timpul evenimentului, polițiștii vor fi staționați la fiecare 2 metri de-a lungul râului, a spus Loïc Walder, purtător de cuvânt al UNSA, unul dintre cele mai mari sindicate de poliție din Franța. Autoritățile curăță taberele de persoane fără adăpost de pe malurile râului și mută oamenii în locuințe temporare. De asemenea, vor patrula catacombele orașului, un labirint de galerii subterane care conțin oasele a milioane de parizieni.

Armata franceză va închide spațiul aerian din jurul zonei în timpul ceremoniei de deschidere și va desfășura echipe antidrone pe parcursul Jocurilor. Guvernul desfășoară, de asemenea, o vastă rețea de siguranță pentru a proteja Jocurile de potențiali teroriști și sabotori. Poliția a emis ordine administrative care interzic persoanelor considerate un risc de securitate să se apropie de evenimentele olimpice. Ei efectuează peste un milion de verificări de antecedente ale persoanelor care locuiesc și lucrează în zone restricționate legate de Jocuri.

Serviciile de securitate franceze se confruntă cu provocarea de a monitoriza mii de extremiști islamiști suspecți și persoane condamnate pentru infracțiuni de terorism de la atacurile mortale din țară din 2015 și 2016.

Un caz special

Un dezvoltator de software de 40 de ani, soția sa și cei trei copii ai lor dormeau în apartamentul lor din Paris luna trecută când o echipă de polițiști francezi i-a spart ușa. L-au încătușat și i-au ordonat să dezvăluie parolele computerului și telefonului său.

Bărbatul a ispășit 10 luni de închisoare pentru răspândirea de propagandă a Statului Islamic pe rețelele sociale în 2015 și 2016 și a fost eliberat condiționat în 2022. Poliția a spus că investighează dacă reprezintă o amenințare pentru Jocurile Olimpice.

Autoritățile au petrecut două ore căutând în apartamentul său și nu au găsit dovezi incriminatoare, potrivit bărbatului și avocatului său. Câteva zile mai târziu, bărbatul a primit un aviz de la Ministerul de Interne care îi interzicea să viziteze orice loc legat de Jocuri. Ministerul i-a ordonat să se prezinte zilnic la secția locală de poliție la ora 8 dimineața pentru următoarele trei luni.

Noi tehnologii de securitate

Guvernul folosește Jocurile Olimpice de la Paris pentru a testa noi tehnologii de securitate, inclusiv supravegherea video algoritmică. Programele de computer analizează transmisiunile video live de la camerele din toată țara și alertează poliția cu privire la incendii, mișcări periculoase ale mulțimii, persoane cu arme și alte potențiale amenințări. Camerele video din toată țara sunt conectate la un centru de comandă supravegheat de Ministerul de Interne.

Oficialii au spus că apărarea împotriva unui atac cibernetic este o prioritate, deoarece biletele pentru evenimente vor fi toate electronice. Hackerii au vizat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018 din Coreea de Sud, blocând sistemele informatice ale stadionului și frustrând persoanele care încercau să-și acceseze biletele electronice.