Mai multe zeci de mii de persoane, femei şi bărbaţi, s-au reunit la Paris, pentru un mare marş la iniţiativa colectivului #NousToutes. A fost o adunare de o amploare inedită împotriva violenţelor de tot felul asupra femeilor.
Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 14,30, în piaţa Operei: O familie de turişti iese din gura metroului, cu ochii rotindu-se ca bilele. În faţa lor, mii de persoane distincte printr-un fular violet. Şi gălăgie, multă gălăgie. Din toate părţile, pancarte ţinute cu mândrie şi care povestesc cu amărăciune poveşti dramatice. ''Când l-am părăsit, el mi-a spus că nimeni, vreodată, nu mă va mai vrea cu căruciorul meu'', povesteşte prin scris o femeie în scaun cu rotile, făcându-şi loc prin mulţimea compactă, alături de un tânăr.
La apelul colectivului #NousToutes, zeci de mii de femei şi bărbaţi, 50.000 potrivit organizatorilor, s-au reunit la Paris
Cu o puternică susţinere muzicală şi sloganul ''fără violuri'', cortegiul s-a îndreptat spre piaţa Republicii, îngroşându-şi-şi rândurile pe măsură ce avansa. La câteva sute de metri distanţă, manifestaţia vestelor galbene care deja a degenerat. #NousToutes, paşnic şi plăcut, a fost încadrat de foarte puţine forţe de ordine, deşi amploarea a fost deosebită.
În cortegiu multe maifestante se plâng de slabul interes al presei pentru importantul lor marş, spre deosebire de cel a ''vestelor galbene''. Elisa, o studentă, ne explică faptul că este obosită de atâtea ''agresiuni, remarci deşănţate, priviri semnificaative, fluierături''. Ea regretă că ''agresorii nu sunt realmente pedepsiţi cum trebuie".
Către ora 16,30, grandiosul marş soseşte în piaţa Republicii
În mijlocul fanfarelor şi a coregrafiilor mai mult sau mai puţin improvizate, participantele se felicită de a fi reuşit să ''regrupeze atâta lume, cetăţeni, femei ca şi bărbaţi, care se simt îngrijoraţi de acest flagel''. Dacă manifestanţii cer reforme profunde şi mijloace de trai suplimentare în Franţa, ei spun, în acelaşi timp, că aceste violenţe împotriva femeilor nu sunt circumscrise ''unei naţionalităţi anume'', ci inclusiv francezilor. În afara numeroaselor cântece auzite sâmbătă, a fost şi un slogan scandat foarte des de ''solidaritate cu toate femeile lumii'', titrează Le Figaro.