Interviu eveniment cu mama turcoaicei care a pus clasa politica pe jar. Părinții lui Sevil Shhaideh au refuzat să plece din țară când un unchi le-a răscumpărat familia
- Feri Predescu
- 23 decembrie 2016, 00:00
● Profesorul Karpat, ajuns consilier la Casa Albă, a plătit autorităților comuniste pentru ca rudele sale să plece în Turcia ● Liviu Dragnea și Nicușor Constantinescu au semnat la nunta lui Sevil, de față cu hogea, „Legătura de rudenie rămâne veșnică” ● Soțul sirian, Akram, și-a adus în România copiii și frații
Sevil Shhaideh, propusă de Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României, este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat, o somitate mondială în problemele Orientului și, tocmai de aceea, a fost consultant a doi președinți ai SUA: Jimmy Carter și Ronald Reagan. Profesorul Karpat, născut în urmă cu 92 de ani în nordul Dobrogei, este unchiul bun al mamei lui Sevil Shaideh. Când am încercat să îi spunem că vrem să vorbim despre fiica ei, doamna Muezel Geambec, pe care am găsit-o la locul ei de muncă, teatrul de Copii și Tineret Constanța, a avut o primă reacție de respingere. A dat de înțeles că fata ei trebuie lăsată în pace și ne vorbește mai bine despre unchiul ei, profesorul Karpat, apreciat pe întregul mapamond, sau despre teatrul cu care este „cununată” de 60 de ani. Directorul Teatrului de Copii și Tineret Constanța, actorul Lică Gherghilescu, ne-a pus o vorbă bună explicându- ne că Muezel Geambec este mâhnită. Niște televiziuni au filmat-o pe ascuns când ar fi spus, la supărare, că nu vrea ca fiica ei să fie prim ministru. „O iubește ca pe ochii din cap, este topită că Sevil, unicul ei copil pe care l-a crescut ca mamă singură, a ajuns pe o poziție atât de înaltă. Cine nu s-ar bucura?”, spune actorul. Doamna Muezel se „înmoaie” și acceptă să ne vorbească de dragul lui Sevil, „dar nu despre Sevil”. La vârsta de aproape 80 de ani nu are astâmpăr, e veșnic pusă pe fugă, are treabă în teatru. Îl pune pe director să îi semneze niște hârtii în timp ce răspunde la întrebări.
Începe cu profesorul Kemal Karpat, care și-a cumpărat familia de la autoritățile comuniste și a dus-o în Turcia. Părinții lui Sevil au preferat să rămână în România
Sevil a vrut să devină arhitect, dar a ajuns cibernetician
Evenimentul zilei: Doamna Muezel, cum a reacționat familia la vestea că fiica dumneavoastră, Sevil, este propusă a fi premier ?
FOTO: Actorul Lică Gherghilescu a asistat și el la discuția cu Muezel Geambec
- Muezel Geambec: Astăzi dimineață (ieri - n.r) la ora 5.00 a sunat telefonul, era unchiul meu, profesorul Karpat, m-a sunat să întrebe despre Sevil, dacă e adevărat că a fost propusă premier. I-am confirmat, dar nu am comentat. Aici, la Constanța, nu mai suntem mulți. Dacă nu știați, unchiul meu a cumpărat aproape toată familia, pe toți din Constanța, pe unchiul meu, care avea un atelier de mecanică. Este din satul Turda, comuna Mihai Bravu, județul Tulcea. Una din surorile lui a fost la Babadag, mama mea era la Hârșova, acolo s-a căsătorit și m-a născut pe mine, iar frate-său, unchiul Gemal, locuia pe Salingny într-o casă cu două etaje. Și el i-a cumpărat pe toți de la statul român. Sevil a mea avea trei luni când au plecat ei. Dar noi nu am fost de acord să plecăm la Istanbul. Stăteam pe strada Mihail Kogălniceanu, într-o cămăruță, nu aveam nimic. Aveam un hol, o bucătărie comună, dreapta eu, stânga altă familie. Și ne-au chemat la Securitate, că avem aprobare, tot, să plecăm din țară. Le-am zis NU, noi nu plecăm din țară. Au fost mirați, nu le venea să creadă. Și nu am plecat. Am rămas în România. După ani și ani, când ne-am întâlnit cu unchiul, prima lui întrebare a fost: „De ce ai rămas în România?” Anul trecut a fost la Cluj, la decernarea Titlului de Honoris Causa, și m-a întrebat din nou. Așa am ales noi.
- Și cum v-ați descurcat după plecarea familiei, cum a fost copilăria lui Sevil ?
- Practic, ea a crescut aici, în Teatrul de copii și tineret.
- Actorul Lică Gherghilescu: Tăică-său, Seladin, era la Teatrul dramatic, șef electrician, și mama era aici, toată ziua. O purta pe Sevil după ea. Și aici, la Teatru, și în deplasări, în turnee. În toate comunele și satele din regiune.
- Muezel Geambec: Păi cu cine să o las? Acum există creșe, grădinițe cu program prelungit. Atunci nu erau decât până după amiază. O luam cu noi în turnee pentru că amândoi eram plecați. Șoferul avea grijă de ea cât eu eram în scenă, pentru că înlocuiam și câte un actor. A învățat foarte bine. Nu am meditat-o niciodată și a fost premiată din clasa I până a terminat facultatea. Copil eminent a fost Sevil. A învățat foarte bine, singură. Atâta era, că eu plecam dimineața și rămânea singură. Nu aveam căldură decât câteva ore. A fost totuși un copil chinuit. Prin teatru, prin autobuzul teatrului, prin turnee, acasă în frig. Dar visul ei a fost să devină arhitect.
- Și cum a ajuns la ASE?
- Vă aduc să vedeți ce desene avea, din clasele primare, din clasa I, chiar. Tot timpul desena case mari. Îmi spunea, mamă, aici o să locuiești tu, aici servitorii, care te vor îngriji pe tine. Probabil că noi, stând într-o cămăruță, visa să avem o casă mai mare. Și în ultimul an de liceu a zis că nu se mai duce la Arhitectură pentru că o prietenă ai ei, foarte bună, terminase Arhitectura și fusese repartizată într-o comună, undeva departe. Și s-a hotărât să dea la Cibernetică, la București, la ASE.
„A fost propusă premier pentru profesionalismul și competențele ei”
- S-a tot vorbit că ba e turcoaică, ba e tătăroaică. Dumneavoastră sunteți brunetă, ea este blondă.
- Seamană cu taică-su, cu ochii deschiși la culoare. Nu a luat nimic de la mine. Noi suntem turci. Ziceau aseară la TV că este tătăroaică. De unde? Noi vorbim limba turcă. Dar până la urmă, turcoaică, tătăroaică, este aceeași religie. Suntem tot musulmani.
FOTO; Prima femeie din România, propusă premier, împreună cu soțul sirian
- În 2012, când a plecat prima dată la București ca să fie secretar de stat la Ministerul Dezvoltării ați fost de acord?
- Nu, nu am fost de acord. Dar pe de altă parte, m-am bucurat, i se recunoașteau meritele.
- Lică Gherghilescu: Ea nu a fost de acord mai deloc, pentru că a văzut cât de greu i-a fost aici, la Consiliul Județean. Cât a muncit aici. Dragnea a luat-o la el nu numai pentru că este foarte muncitoare, ci că este în primul rând competentă. La 11 noaptea suni, ea e la birou.
- Doamna Sevil s-a căsătorit în 2011 cu un cetățean sirian. Și aici au ieșit vorbe cu nășitul lui Dragnea. De ce?
- Nu înțeleg de ce au ieșit discuții. La musulmani, hogea (preotul) vine la miri. La nuntă, cununia religioasă a fost la restaurant, la Pavilion, unde a venit și hogea. Și domnul Liviu Dragnea, și Nicușor Constantinescu, și domnul director de la teatru, și apropiații noștri, toți au fost de față, au văzut.
- Lică Gherghilescu: Și eu am fost invitat. Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea au semnat, legătura de rudenie rămâne veșnică. Dar nu asta e important până la urmă, ci faptul că atunci când ai nevoie, apelezi la apropiați.
Soțul este sirian, cetățean român cu trei facultăți
Nu mi-ați spus de ginere. Este al doilea soț...
- Sevil nu a avut copii. A murit la naștere copilul, a dus sarcina până la 9 luni. Și la naștere, băiețelul de 3,8 kg a murit. Atunci s-a declanșat și diabetul, cu 3-4 insuline pe zi. Și totuși, nu se menajează. Soțul ei, Akram, este un băiat bun și foarte deștept. Este profesor inginer, a predat și la Universitate, la Ovidius. Este și doctor. Și-a adus și copiii din Siria. Are un băiat la liceul sportiv și fata la facultate. Și copiii învață limba română. El a făcut facultatea în România, are trei facultăți. Frații lui sunt în Româna, căsătoriți cu românce. Este un om foarte deștept, dar și foarte glumeț, cu simțul umorului.
FOTO; Sevil și soțul ei, Akram, la un eveniment
- Locuiți impreună cu Sevil și soțul ei?
- Nu, eu locuiesc singură și acum, și sunt „cununată” de 60 de ani cu teatrul. Teatrul de păpuși, așa se numea la început, a fost secția Teatrului dramatic, ca și Fantasio de altfel. Sunt 10 ani de când s-a desprins și a fost preluat de Lică Gherghilescu. Când s-a înființat Teatrul de păpuși, eu eram la Teatrul dramatic. Jucam lângă George Vraca, făceam figurație. Singurul artist al poporului.
„Cel mai fericit părinte”
Ne luăm rămas bun. Doamna Muezel ne îndeamnă să pozăm teatrul, nu pe ea. Lică Gherghilescu ne șoptește că soțul ei a murit în urmă cu 40 de ani și de atunci, practic, viața ei e teatrul. „Aici o găsești de luni până duminică. E organizator de spectacole și de toate. Lucrează aici de la înființarea Teatrului. Acum, că Sevil este apreciată la nivel atât de înalt, e cel mai fericit părinte”, concluzionează directorul micului teatru constănțean.