Editura Evenimentul si Capital

Interviu eveniment cu mama turcoaicei Sevil, propusă premier al României | EXCLUSIV EVZ

Muezel Geambec spune că și-a crescut singură fiica, pe Sevil, de care e tare mândră FOTO: FERI PREDESCU
Autor: | | 63 Comentarii | 34991 Vizualizari

● Profesorul Karpat, ajuns consilier la Casa Albă, a plătit autorităților comuniste pentru ca rudele sale să plece în Turcia ● Liviu Dragnea și Nicușor Constantinescu au semnat la nunta lui Sevil, de față cu hogea, „Legătura de rudenie rămâne veșnică” ● Soțul sirian, Akram, și-a adus în România copiii și frații

Sevil Shhaideh, propusă de Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României, este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat, o somitate mondială în problemele Orientului și, tocmai de aceea, a fost consultant a doi președinți ai SUA: Jimmy Carter și Ronald Reagan. Profesorul Karpat, născut în urmă cu 92 de ani în nordul Dobrogei, este unchiul bun al mamei lui Sevil Shaideh. Când am încercat să îi spunem că vrem să vorbim despre fiica ei, doamna Muezel Geambec, pe care am găsit-o la locul ei de muncă, teatrul de Copii și Tineret Constanța, a avut o primă reacție de respingere. A dat de înțeles că fata ei trebuie lăsată în pace și ne vorbește mai bine despre unchiul ei, profesorul Karpat, apreciat pe întregul mapamond, sau despre teatrul cu care este „cununată” de 60 de ani. Directorul Teatrului de Copii și Tineret Constanța, actorul Lică Gherghilescu, ne-a pus o vorbă bună explicându- ne că Muezel Geambec este mâhnită. Niște televiziuni au filmat-o pe ascuns când ar fi spus, la supărare, că nu vrea ca fiica ei să fie prim ministru. „O iubește ca pe ochii din cap, este topită că Sevil, unicul ei copil pe care l-a crescut ca mamă singură, a ajuns pe o poziție atât de înaltă. Cine nu s-ar bucura?”, spune actorul. Doamna Muezel se „înmoaie” și acceptă să ne vorbească de dragul lui Sevil, „dar nu despre Sevil”. La vârsta de aproape 80 de ani nu are astâmpăr, e veșnic pusă pe fugă, are treabă în teatru. Îl pune pe director să îi semneze niște hârtii în timp ce răspunde la întrebări.Începe cu profesorul Kemal Karpat, care și-a cumpărat familia de la autoritățile comuniste și a dus-o în Turcia. Părinții lui Sevil au preferat să rămână în România

Sevil a vrut să devină arhitect, dar a ajuns cibernetician

Evenimentul zilei: Doamna Muezel, cum a reacționat familia la vestea că fiica dumneavoastră, Sevil, este propusă a fi premier ?


FOTO: Actorul Lică Gherghilescu a asistat și el la discuția cu Muezel Geambec- Muezel Geambec: Astăzi dimineață (ieri - n.r) la ora 5.00 a sunat telefonul, era unchiul meu, profesorul Karpat, m-a sunat să întrebe despre Sevil, dacă e adevărat că a fost propusă premier. I-am confirmat, dar nu am comentat. Aici, la Constanța, nu mai suntem mulți. Dacă nu știați, unchiul meu a cumpărat aproape toată familia, pe toți din Constanța, pe unchiul meu, care avea un atelier de mecanică. Este din satul Turda, comuna Mihai Bravu, județul Tulcea. Una din surorile lui a fost la Babadag, mama mea era la Hârșova, acolo s-a căsătorit și m-a născut pe mine, iar frate-său, unchiul Gemal, locuia pe Salingny într-o casă cu două etaje. Și el i-a cumpărat pe toți de la statul român. Sevil a mea avea trei luni când au plecat ei. Dar noi nu am fost de acord să plecăm la Istanbul. Stăteam pe strada Mihail Kogălniceanu, într-o cămăruță, nu aveam nimic. Aveam un hol, o bucătărie comună, dreapta eu, stânga altă familie. Și ne-au chemat la Securitate, că avem aprobare, tot, să plecăm din țară. Le-am zis NU, noi nu plecăm din țară. Au fost mirați, nu le venea să creadă. Și nu am plecat. Am rămas în România. După ani și ani, când ne-am întâlnit cu unchiul, prima lui întrebare a fost: „De ce ai rămas în România?” Anul trecut a fost la Cluj, la decernarea Titlului de Honoris Causa, și m-a întrebat din nou. Așa am ales noi.

- Și cum v-ați descurcat după plecarea familiei, cum a fost copilăria lui Sevil ?

- Practic, ea a crescut aici, în Teatrul de copii și tineret.

- Actorul Lică Gherghilescu: Tăică-său, Seladin, era la Teatrul dramatic, șef electrician, și mama era aici, toată ziua. O purta pe Sevil după ea. Și aici, la Teatru, și în deplasări, în turnee. În toate comunele și satele din regiune.

- Muezel Geambec: Păi cu cine să o las? Acum există creșe, grădinițe cu program prelungit. Atunci nu erau decât până după amiază. O luam cu noi în turnee pentru că amândoi eram plecați. Șoferul avea grijă de ea cât eu eram în scenă, pentru că înlocuiam și câte un actor. A învățat foarte bine. Nu am meditat-o niciodată și a fost premiată din clasa I până a terminat facultatea. Copil eminent a fost Sevil. A învățat foarte bine, singură. Atâta era, că eu plecam dimineața și rămânea singură. Nu aveam căldură decât câteva ore. A fost totuși un copil chinuit. Prin teatru, prin autobuzul teatrului, prin turnee, acasă în frig. Dar visul ei a fost să devină arhitect.

- Și cum a ajuns la ASE?

LIVE BLOG la Franta - Romania. Varianta soc pentru Halep. Anuntul din aceasta seara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI