Părintele Ioan Istrati, despre mersul preoților cu Boboteaza: Vedem cum se risipește întunericul urii din oameni

Părintele Ioan Istrati. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Încă din primele zile ale noului an, preoții merg în casele credincioșilor și stropesc încăperile cu apă sfințită. Părintele Ioan Istrati a explicat că această practică, criticată de anumite persoane, este foarte importantă deoarece în acest mod îl primim pe Dumnezeu în casele noastre.

Părintele Ioan Istrati a explicat obiceiul preoților de a merge de Crăciun și Bobotează în casele credincioșilor.

Părintele Ioan Istrati și Ajunul Bobotezei

Părintele a spus ce înseamnă și pentru preoți obiceiul de a merge la casele oamenilor de Bobotează:

„Popii iar s-au apucat de umblat prin sate și orașe. Nici n-a trecut bine Crăciunul și acuma de Bobotează iar. Ce tot umblă? Nu se mai satură de bani. În oboseala de a bate la sute de case, în frigul și vântul iernii, în lătratul a sute de câini, în palmele peste față date de sute de porți încuiate, preotul.

Umblă. Poate îl doare spinarea. Poate îl dor privirile dezgustate ale unor pensionari stahanoviști. Poate îl umilesc întrebările unora: așa târziu? Așa devreme? Aoleu. Acuma se vine? De ce nu sunați ca lumea? De ce sunați așa tare?

Stropește cu aghiasmă, deși îl doare încheietura umărului. Oare cei zece lei dați de gazdă îl fac fericit? Ce-o fi în capul lui de creatură medievală”, spune Părintele Ioan Istrati.

Credincioșii îl primesc pe Dumnezeu în casele lor

Părintele Ioan Istrati a mai spus că preotul nu are parte de odihnă în perioada Sărbătorilor:

„După zecile de slujbe și Ajunul Crăciunului și postul și sutele de oameni la spovedit, el n-a avut odihnă. Când toți benchetuiesc, el e în Biserică. Când e sfârșitul săptămânii și toți sunt liberi, el are zi lumină. Când e sărbătoare și relax pentru toți, el trage în jug.

Și totuși, dacă ne curățim orbul găinilor de pe ochi prin niscaiva lacrimi și rugăciuni, putem vedea de ce vine popa cu Ajunul Bobotezei.

Ascultăm cum urlă de durere diavolii aciuați în bucătării și stropiți cu apa în care a întrat Însuși Dumnezeu. Vedem cum se risipește întunericul urii din oameni și din case la adierea Porumbelului sfânt. Simțim cum văgăunile drăcești sunt golite, cum se zburătăcesc duhurile spurcăciunii când dau de apa care curățește istoria”, a mai spus Părintele Ioan Istrati, pe Facebook.

Părintele Ioan Istrati: „Te doare doar inima că n-ai reușit să faci îndeajuns pe oameni să simtă minunile lui Dumnezeu”

Părintele Ioan Istrati crede că cel mai important lucru este să îl primim pe Dumnezeu în inimile noastre:

„Pe cât latră zecile de câini de pe stradă, de zece ori mai tare zbiară dracii de durere, că Dumnezeu a pătruns în toate apele lumii. Că prin cufundarea în apă intrăm și noi în Dumnezeu prin Botez.

Că noi înșine devenim izvoare de apă săltătoare, curgătoare de har, dacă Îl primim pe Puiul Dumnezeu, mai fin decât un fulg de nea, în inima noastră.

Și atunci nu ți se mai pare nimic greu. Nu te mai dor picioarele, nu te mai săgeată spatele, nu te mai curentează capul.

Te doare doar inima necuprins, că n-ai reușit să faci îndeajuns pe oameni să simtă minunile lui Dumnezeu”, a mai adăugat Părintele Ioan Istrati.