Bobotează 2024. Programul liturgic la Catedrala Patriarhală
- Mădălina Sfrijan
- 4 ianuarie 2024, 14:34
Pe 6 ianuarie, credincioși ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului. Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală din Capitală a fost pregătit un program special. Credincioșii care vor luat parte la slujbă vor primi Agheasma Mare
În Ajun de Bobotează, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va săvârşi Slujba Sfinţirii Mari a apei. Slujba specială va avea loc în pridvorul Reşedinţei Patriarhale. Credincioșii care vor lua parte la programul liturgic vor primi apa sfințită sau Aghiasma Mare.
Program de Bobotează la Catedrala Patriarhală
Cu prilejul acestui praznic important, credincioșii ortodocși vor lua parte la slujbe speciale. Conform Biroului de presă al Patriarhiei Române, de Bobotează, programul liturgic se va desfășura vineri și sâmbătă.
În cursul zilei de vineri, la Catedrala Patriarhală, va avea loc Sfinţirea Mare a apei. Tot vineri, vor fi îmbuteliate aproximativ 20.000 de sticle cu apă sfințită. Procedura va fi realizată într-un spaţiu special amenajat, fără accesul credincioşilor. De asemenea, slujitorii bisericii vor pregăti de Bobotează și 10.000 de pachete cu anafură. Toate vor ajunge după slujbă la credincioșii care sărbătoresc Botezul Domnului.
Programul de sâmbătă, 6 ianuarie
Sâmbătă, 6 ianuarie, programul liturgic la începe de la ora 07:00. Acesta se va desfășura la Baldachinul Sfinţilor de lângă Catedrala Patriarhală. În cadrul acestuia vor fi oferite credincioşilor prezenţi sticle de 0,5 litri cu Aghiasma Mare.
Sfânta Liturghie va fi săvârșită între 9,30 - 11,30 va fi săvârşită în Catedrala Patriarhală. De la ora 12,00, în pridvorul Reşedinţei Patriarhale, va fi oficiată Slujba Sfinţirii Mari a apei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Boboteaza 2024. Cum este sărbătorit Botezul Domnului în alte zone din țară
Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din anul bisericesc. De această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. În unele zone din țară pot fi ascultate colinde. De asemenea, cu prilejul acestei sărbători, preoții oficiază slujbe speciale în proximitatea râurilor. La finalul acestei rânduieli bisericești, preoții aruncă o cruce în apă. Cei mai curajoși dintre credincioși se aventurează în apele înghețate pentru a găsi obiectul religios. Conform tradiției persoană care reușește să scoată la suprafață crucea avea parte de un an plin de belșug și bunăstare.