Preotul Calistrat Chiafan afirmă că nu ar trebui să-l luăm în derâdere pe Dumnezeu, iar soluția ar fi să împărțim câștigurile de la nuntă cu biserica în care ne-am căsătorit.
Potrivit opiniei preotului Calistrat, ar fi de dorit ca mirii să doneze în jur de 10% din câștigurile de la nunta lor către biserică. Aceasta vine în contextul în care mirii sunt dispuși să cheltuiască sume considerabile pentru aspecte precum rochia miresei, muzica și fotograful evenimentului.
Preotul Calistrat încurajează donațiile către biserică din câștigurile de la nuntă
Preotul Calistrat a subliniat în acest context că cel mai important lucru care rămâne după nuntă este cununia de la Dumnezeu și tocmai de aceea el nu ar trebui luat de „prost”.
„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 - 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane... cât o costa muzica? 100 de milioane... cât a costat fotograful? 50 de milioane... cât a costat coregrafia? 100 de milioane... cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant?
2 - 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta... Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat? Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?!
Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă”, a explicat preotul.
Câți bani cere părintele Calistrat pentru o nuntă
Părintele Calistrat Chifan adoptă o abordare flexibilă în ceea ce privește onorariul său pentru slujba de căsătorie. El afirmă că nu are un tarif fix, ci se bazează mai degrabă pe principiul bunului simț, acceptând orice sumă oferită de miri sau nași. Duhovnicul menționează că a oficiat nunți pentru sume variate, precum 50 de lei, 100 de lei sau chiar 200 de lei.
„Preoții sunt cei mai hapsini, sunt cei mai lacomi, jupesc mirii, îi seacă pe nași, le golește buzunarele, dar în fond și la urma urmei, eu, ca cel care a participat la câteva nunți, să știți că, în general, regula bunului simț este că nașul dacă vrea îți dă și 50 de lei, am făcut nuntă și cu 50 de lei, am slujit nuntă și cu 100 de lei, am slujit și cu 200, tu nu poți să îi spui”, a declarat părintele Calistrat Chifan pentru bzi.ro.