Mii de oameni, la înmormântarea părintelui Arsenie Papacioc

Mii de oameni, la înmormântarea părintelui Arsenie Papacioc

Mii de credincioşi l-au condus astăzi pe ultimul drum pe părintele Arsenie Papacioc. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Mii de credincioşi din toată ţara, dar şi de peste hotare au umplut mânăstirea  Sfânta Maria din Techiorghiol, unde au venit să-şi ia rămas bun de la „duhovnicul tuturor românilor”, părintele Arsenie Papacioc. Îngropat într-o mare de flori Înaltele feţe bisericeşti s-au întrecut în a-l omagia  şi a-i cinsti memoria. Înmormântarea, anunţată pentru ora 13.00 s-a încheiat  după ora 15.00. Arhimandritul a fost îngropat într-o mare de flori, în curtea mânăstirii pe care a slujit-o timp de 35 ani. De la copii la oameni înaintaţi în vârstă, cu toţii au dorit să-şi ia rămas bun de la „cel mai mare sfătuitor al ortodoxiei române”, care va rămâne în memoria lor „prin cuvintele folositoare de învăţătură rostite pentru numeroşii săi fii duhovniceşti şi pentru mulţimea de pelerini care îi treceau pragul pentru a primi binecuvântarea”. „El pleacă bogat din acestă lume, cu frumuseţea sufletului său şi cu darurile pe care le-a lăsat ucenicilor săi”, a transmis arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, amintind că ultima vizită pe care i-a făcut-o părintelui Papacioc a fost sâmbătă când i-a primit ultima binecuvântare.

„Ne cunoştea gândurile, nu-l puteam păcăli niciodată” Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de bun rămas pentru „duhovnicul păcii în vremuri tulburi”. Numeroşii credincioşi păreau înmărmuriţi de durere, mulţi nu au mai închis ochii de când au aflat că arhimandritul a plecat la Dumnezeu.  ”De 23 de ani veneam să mă împărtăşesc la cuviosul, dacă aveam o problemă ştiam că pot să-i cer sfatul şi întotdeauna găsea un remediu pentru nevoile mele. Sâmbătă l-am văzut, nu ştiam că e pentru ultima oară, era chinuit de boli, suferind, dar pe noi, vechii ucenici, ne primea cu braţele deschise, ne cunoştea gândurile, nu-l puteam păcăli niciodată”, spune, printre lacrimi, Maria.

Stareţa mănăstirii Liberatatea din Călăraşi, maica Daria, răvăşită de durere,  spune că părintele ”avea ucenici în toată lumea, Canada, Israel, Olanda, Belgia, uitaţi acolo este o fiică duhovnicească din Franţa, cu toţii au venit să-l plângă. Veneam la el împovăraţi de griji, necazuri şi plecam uşori ca un fulg, a fost un sfânt în viaţă”. Maica stareţă s-a oprit brusc din vorbă: ”Tăceţi puţin copii, cântă Hristos a înviat, numai la sfinţi se cântă această rugăciune”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Impresionante forţe de ordine au fost prezente pentru a supraveghea marea de oameni dar credincioşii s-au purtat cuviincios. Mulţi încercau să pună mâna pe sicriul purtat pe braţe de feţele bisericeşti. Puţine personalităţi civile şi-au făcut apariţia: Gigi Becali, Dorel Onaca, prefectul de Constanţa Claudiu Palaz, Gelu Voican Voiculescu ,”care i-a fost fiu duhovnicesc”. CITIŢI ŞI:

  • A murit duhovnicul românilor, părintele Arsenie Papacioc