Parfumul Reginei Maria a fost relansat la 100 de ani de la încoronare

Parfumul Reginei Maria a fost relansat la 100 de ani de la încoronare

Născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, fostă prințesă a Marii Britanii și a Irlandei, a doua regină a României, a fost o prezență mereu elegantă și plină de rafinament.

La Alba Iulia au loc, în aceste zile, evenimente care marchează 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. Cu acest prilej, Trenul Regal a făcut o călătorie simbolică ajungând în această dimineață, în gara din Alba Iulia.  Mai  mult, sunt organizate expoziții la Sala Unirii, lansări de carte, concerte, paradă militară şi vizionarea filmelor istorice.

Parfumul reginei, relansat după 100 de ani

Cu ocazia Centenarului Încoronării, vizitatorii din Alba Iulia pot admira celebrul parfum preferat de Regina Maria, la Palatul Principilor. Parfumul „Mon Boudoir” a fost relansat de casa de parfumuri Houbigant, la exact 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris, din 1919. Casa de parfumuri franțuzești retrăsese parfumul de pe piață după moartea suveranei, în 1938, potrivit Ziarulunirea.ro.

„Cu ocazia Centenarului Încoronării vă așteptăm în sala Mihai Viteazul din Palatul Principilor pentru a vedea parfumul pe care Regina Maria l-a folosit de-a lungul vieții, începând cu anul 1919 când a fost creată colecția „Mon Boudoir”.

Mai mult decât atât, începând cu anul 1922, ea devine imaginea acestei colecții, fiind considerată cea mai frumoasă regină a Europei. Din respect, în 1938, la moartea suveranei, este retras din producție.

Untul de iris, cea mai prețioasă materie primă din parfumerie

Acest parfum a fost creeat la 100 de ani de la Tratatul de Pace, iar esențele principale sunt florile de violetă deoarece erau florile preferate ale reginei și irisul”, a povestit pentru sursa citată Irina Băcilă de la Muzeul Principia.

Parfumul relansat în onoarea Reginei Maria cuprinde esența de trandafir bulgăresc, care era la modă în secolul XX. Totoodată, nu lipsesc: iasomia grandiflorum, bergamota, lemnul de santal și patchouli, fundamental pentru parfumurile ambrate. Pentru notele vanilinate dulci s-a folosit vanilina, dar și vanilia de Tahiti.

O caracteristică a parfumului original era folosirea ambrei gri. Sufletul floral al parfumului s-a obținut din efectul pudrat al violetelor format din o moleculă de sinteză inovativă, jonone, și din untul de iris, cea mai prețioasă materie primă din parfumerie, conform sursei citate.

Cum a salvat Regina Maria Marea Unire

Istoricii au dovezi că Regina s-a implicat serios în intrarea României în război. Chiar dacă nu avea ceea ce s-ar numi o căsnicie fericită, Maria păstra o influență destul de mare asupra introvertitului ei soț, dar și asupra cercurilor puterii. De altfel, istoricul A.L. Easterman nota: „nu regele, Maria conduce România”.

Cu ajutorul lui Brătianu, Regina Maria a început să-l preseze pe Ferdinand să intre în război împotriva Puterilor Centrale aproape imediat după moartea regelui Carol I. În același timp, regina a încercat, prin relațiile ei de familie, să obțină cei mai avantajoși termeni pentru intrarea în războiul mondial. Până la urmă, visul ei s-a împlinit.

Triunghiul amoros dintre Ferdinand, Maria și Barbu Știrbei

Barbu și Maria s-au văzut prima oară în 1907, la Sinaia, unde nobilii își retrăseseră femeile și copiii din calea răscoalei țărănești ce cuprinsese cu vâlvătaiele și spaimele ei micul regat. Se spune că femeia cu ochi albaștri, coborâtoare din marile case domnitoare ale Marii Britanii și Romanovii Rusiei, și aristocratul român, educat la Paris, s-ar fi plăcut de la prima vedere.

Mai mult, Maria și Barbu s-ar fi iubit apoi cu știința rigidului Carol I, care prefera triunghiul Ferdinand-Maria-Știrbei, în care Barbu juca rolul de eminență cenușie (pe scena politică) și de amant (în iatacul regal), în locul ezitărilor, nehotărârilor și răcelii propriului nepot ce urma să preia puterea în două dintre țările noastre unite sub sceptrul german al Hohenzollernilor.