Un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie a sugerat că Rusiei i s-ar putea oferi perspectiva de a deveni membru NATO. În schimb, Rusia ar trebui să se retragă complet din Ucraina.
„Aderarea Rusiei la NATO va contribui la instaurarea păcii mondiale”
Lordul Indarjit Singh de Wimbledon a declarat în Parlamentul de la Londra că oferta de membru NATO pentru Rusia va eroda personalitatea de lider forte a președintelui rus Vladimir Putin și va contribui la instaurarea păcii mondiale.
"Domnului Putin îi place să se prezinte ca un om puternic, care apără Rusia împotriva amenințării din partea alianței NATO. Credibilitatea lui Putin ar fi complet distrusă, suferinței poporului ucrainean i s-ar pune capăt iar cauza păcii mondiale va fi promovată dacă Occidentul ar oferi în mod deschis Rusiei perspectiva aderării la NATO în schimbul retragerii sale totale din Ucraina", a spus acest membru independent al Camerei Lorzilor.
Lordul Singh este "recidivist" când vine vorba de imaginat scenarii care implică Rusia și NATO.
"Dacă am spune că desființăm NATO, i-am putea oferi lui Putin calea de scăpare de care are nevoie cu disperare? Dacă nu va funcționa, cel puțin va arăta poporului rus ce fel de persoană este Putin", spunea el în luna octombrie anul trecut.
În legătură cu ultima sa propunere, Singh a primit o replică din partea colegului său din Camera Lorzilor, Tariq Ahmad, responsabil pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia de Sud și Națiunile Unite în cadrul Foreign Office, ministerul britanic de Externe.
"Sunt sigur că Lordul Singh este bine intenționat, dar mă tem că nu pot fi de acord cu această propunere. Există cineva care poate opri acest război. Acela este Putin și îl poate opri chiar acum", a spus reprezentantul ministerului britanic.
NATO transformată în sperietoare pentru ruşi
Rusia a semnat pe 22 iunie 1994 inițiativa Parteneriat pentru Pace a NATO. Pe 27 mai 1997, NATO și Rusia au semnat Actul de Fondare NATO-Rusia, act care punea bazele parteneriatului de durată între alianță și Federația Rusă, ceea ce la timpul respectiv reprezenta o contribuție importantă la arhitectura sistemului de securitate a Europei.
După consolidarea regimului Putin la Moscova, preşedintele rus a făcut o sperietoare din alianţă, prezentâmd-o ca principala ameninţare a existenţei Federaţiei Ruse.