Parchetul rus cere pedeapsă cu executare pentru Aleksei Navalnîi. Însă Parchetul rus a anunţat, luni, 1 februarie, că susţine cererea Administraţiei penitenciarelor de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi într-o pedeapsă cu executare, transmite Reuters.

Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile. El este acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare. Într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, peste 5.300 de persoane au fost arestate în timpul mitingurilor de susţinere pentru Aleksei Navalnîi desfăşurate duminică în Rusia.

Parchetul rus cere pedeapsă cu executare pentru Aleksei Navalnîi

Navalnîi urmează să compară în faţa judecătorilor în cursul acestei săptămâni. El este vizat de mai multe proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic, de când a revenit în Rusia la 17 ianuarie. Potrivit avocatei sale, opozantul riscă ”în jur de 2 ani şi jumătate” de închisoare cu executare. Acuzațiile: încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014.

Majoritatea colaboratorilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă. La două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei, potrivit Reuters.

Proteste cu arestări în Rusia

Peste 1.000 de persoane au fost arestate duminică, în timpul demonstrațiilor pro-Navalnîi din toată Rusia. Cel puțin 142 de persoane au fost arestate la Moscova.

Cel mai mare număr de arestări au avut loc la Moscova, urmat de Vladivostok (113), la celălalt capăt al țării. Apoi la Novosibirsk (93) și la Krasnoiarsk (91) în Siberia.

La Moscova, susținătorii lui Alexei Navalnîi s-au adunat în fața sediului serviciului federal de securitate  (FSB), în  Piața Lubianka.

Unde autoritățile, care consideră aceste adunări ilegale, restricționează accesul pe mai multe străzi și au închis șapte stații de metrou.