De la CEx la Parchetul General! Culisele conflictului Firea-Dragnea

De la CEx la Parchetul General! Culisele conflictului Firea-Dragnea

Războiul dintre Gabriela Firea și Liviu Drganea se rostogolește rapid spre paroxism, dar și spre Parchetul General, unde soția baronului Florentin Pandele este audiată, astăzi, de procurori, în Dosarul privind gravele violențe din 10 august, la doar o zi după ce a anunțat public că deține „probe” referitoare la această speță.

De asemenea, Gabriela Firea i-a acuzat la scenă deschisă pe Liviu Dragnea și pe ministrul Internelor, Carmen Dan, că intenționează să-l sacrifice pe prefectul Capitalei, Speranța Cliseru (o apropiată a clanului Pandele) pentru a scăpa de răspunderea pentru incidentele din 10 august.

Ce calcule personale își face primarul Capitalei

De notat că motivațiile atacului Gabrielei Firea corespund unor calcule politice și electoarale personale, în condițiile în care Dragnea a marginalizat-o în PSD. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, deși dezminte asta în luările de poziție oficiale, Gabriela Firea își dorește să candideze la președinție, această intenție reprezentând primul măr al discordiei cu Dragnea, care a perceput-o întotdeauna ca pe o rivală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tăcerea teleormăneanului

Șeful PSD-ist Liviu Dragnea încă alege să tacă mâlc, în condițiile în care, de vineri și până astazi, toate eforturile de a îngropa securea războiului, prin diverse jocuri de culise, au eșuat lamentabil. Firea și baronii contestatari nu-l pot înlătura pe Dragnea statutar, întrucât, după Congresul din primăvară, teleormăneanul deține controlul arbitrar al tuturor structurilor de conducere ale PSD, în care mai există doar patru-cinci contestatari, care însă preferă urzelile subterane. Acesta este motivul pentru care Firea s-a detonat în CEx-ul de la Neptun, și apoi a încasat valuri de acuzații, întrucât Bădălău și Tudose au fost excluși din acest for, iar liderii rămași au diverse înțelegeri (guvernamentale sau zonale) cu Liviu Dragnea. Delicată este și situația de la București, în condițiile în care proiectele primarilor sunt condiționate financiar și ca desfășurare de semnătura Gabrielei Firea.

Dan și agenții ei

Ieri seară, la România TV, primarul Capitalei a povestit că, în cadrul CEx-ului de la Neptun, Carmen Dan a prezentat un dosar ce conținea printuri ale unor convorbiri private dintre prefectul Speranța Cliseru și un secretar de stat. „I-am spus: „Doamna ministru, ne spionaţi? Ne urmăriţi? Ne controlaţi mesajele, whatsapp-urile?” A întors atunci discuţia şi a spus că domnul secretar de stat le-a pus la dispoziţie. Zic: „Dumneavoastră mi-aţi spus acum un an să am grijă ce transmit pe Whatsapp, pentru că dumneavoastră aveţi la dispoziţie mesajele pe Whatsapp ale unui senator din Bucureşti şi să fiu şi eu precaută şi atentă. Dacă la acest nivel am ajuns... noi ne luptăm cu statul paralel, dar parte din statul paralel e pe lângă noi”! O doamnă ministru de Interne care vine la Comitetul Executiv pregătită în apărarea sa cu nişte mesaje private, care nu au nicio calitate oficială...”, a relatat Firea.

„A vrut să arunce pe prefect!”

Primarul a reamintit că i-a reproşat ministrului de Interne şi faptul că a încercat să arunce asupra prefectului Speranţa Cliseru responsabilitatea intervenţiei Jandarmeriei la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei. „Am reproşat doamnei ministru faptul că întâi a anunţat public faptul că este în concediu şi nu o interesează; pe urmă, când a aflat presa că a fost toată noaptea în minister, a anunţat că de fapt s-a întors - după ce presa a aflat că a coordonat totul din minister - că nu şi-a asumat ca ministru de Interne intervenţia. Să spună că era un miting ilegal, că a fost o intervenţie conform legii, că Jandarmeria a propus acele măsuri graduale, că sunt şi erau justificate, şi exact ce s-a intervenit, conform legii. Nu, domnia sa a vrut să arunce pe prefect. Prefectul - fostul meu coleg. Fostul coleg al primarului general”, a declarat ea.

Cum i-a tratat pe jandarmi

De asemenea, Firea a susținut că Dan i-a înfometat pe jandarmi și i-a lăsat să doarmă pe jos o noapte întreagă. „Am reproşat faptul că nu a avut grijă de oameni. Nici de oamenii din Bucureşti sau din alte zone care au fost la miting, cei care nu erau violenţi şi au avut de suferit, dar nici de oamenii săi, pentru că vreau să vă spun că jandarmii au dormit o noapte pe jos, fără saltele, fără paturi, îmbrăcaţi. Ca nişte vite. Primăria Capitalei şi cea de la Sector 1 s-au îngrijit ca în următoarea noapte să meargă, să fie cazaţi în nişte cămine, cu paturi, cu saltele, să aibă duşuri, toalete, mâncare. Nu au avut nici mâncare şi veneau de la drum. Să aibă apă. Şi nu mi se pare normal ca aceste lucruri să fie trecute cu vederea. Dacă un coleg de-al nostru a greşit trebuie să recunoaştem noi, ca echipă, o greşeală, că nimeni nu este de neînlocuit. Este deja al doilea mare scandal cu doamna ministru, după ce domnul premier Tudose a plecat tot din cauza domniei sale. Acum este al doilea mare scandal, în care domnia sa iese învingătoare, pe greşeli evidente, iar noi toţi ceilalţi suntem paria. Nu. Eu am adus argumente logice şi îmi pare rău că ele nu i-au sensibilizat absolut deloc pe colegii mei. Măcar să aibă nişte atitudini principiale, să ţinem la nişte valori”, a spus primarul.