Un atac informatic pe scară largă împotriva Rusiei a fost descoperit zilele trecute de către Serviciile de Securitate ale Moscovei, a comunicat FSB într-un comunicat oficial. Obiectivul erau instituţiile economice ''cu scopul de a destabiliza sistemul financiar al Federaţiei, inclusiv activităţile a câtorva mari bănci''.
Toată lumea acuză pe toată lumea când vine vorba de atacuri la sistemele informaţionale ale statelor puternice din lume. Moscova acuză ''serviciile secrete străine'' dar fără să specifice naţionalitatea. Potrivit Serviciilor ruse, atacul prevedea şi infiltrarea pe reţelele sociale si de telefoniei mobilă cu scopul de a răspândi ştiri manipulate de o presupusă ''criză a sistemului de credite şi financiar din Rusia, ca şi revocarea de licenţe a unui număr de bănci '' în scopul dezlănţuirii panicii pe Bursă''.
Serviciile de intelligence ale Moscovei au descoperit serverurile de unde plecau atacurile, situate în Olanda, dar care aparţineau unei societăţi de hosting ucraineene, Blazing Fast, cu sediul in Kiev, dar această societate a dezminţit categoric un amestec al său, într-o postare pe profilul său de Facebook şi s-a aratat disponibilă să colaboreze cu orice subiect juridic pentru a cerceta acuzaţiile Moscovei.
Atacurile informatice contra Rusiei se pare că s-au intensificat de când Washingtonul a ameninţat cu represalii pentru presupuse amestecuri ale hackerilor ruşi în computerele guvernamentale şi în acelea ale reprezentanţilor Partidului Democrat, care au dezvăluit aspecte compromiţătoare despre Hillary Clinton şi colaboratorii săi.
Adevărul este că acum trei zile preşedintele rus Putin a aprobat Doctrina asupra Siguranţei Informaţiilor, document strategic care va folosi la organizarea sistemului de apărare al Kremlinului în faţa unui număr nelimitat de informaţii, în faţa ameninţărilor de manipulare propagandistică şi a atacurilor informatice care pot sa pună în pericol suveranitatea naţională. Pare a fi un cyber-război global în toată regula...