Afacerea Parc Residence Alba. Fostul administrator a transferat milioane de euro într-un cont din Cipru

Afacerea Parc Residence Alba. Fostul administrator a transferat milioane de euro într-un cont din Cipru Sursa foto: Dreamstime.com

Ies la iveală noi detalii despre controversata afacere imobiliară Parc Residence Alba, care a generat un prejudiciu de peste 13 milioane de euro. Fostul administrator al companiei a transferat o sumă semnificativă din fondurile extrase din firmă către un cont bancar situat în Cipru.

Conform deciziei emise de Tribunalul Alba la data de 26 ianuarie 2024, la solicitarea administratorului judiciar al companiei Parc Residence Alpha SRL, s-a decis instituirea unui sechestru asigurător asupra întregului patrimoniu al fostului administrator, Ovidiu Jidveian.

Această măsură a fost luată în urma constatării unui prejudiciu în valoare de aproximativ 34 de milioane de lei, echivalentul a 6,8 milioane de euro.

Parc Residence. Sechestru pe averea unui fost avocat, devenit afacerist imobiliar

În cadrul demersului legal inițiat la instanță, administratorul judiciar a argumentat că din conturile bancare ale companiei s-au transferat către conturile personale ale lui Ovidiu Jidveian suma de 32.246.692 de lei, în timp ce 1.555.586 lei au fost direcționați către conturile unei societăți din Cipru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, toate aceste operațiuni ar fi fost efectuate „fără existența documentelor justificative”.

În data de 25 ianuarie, administratorul judiciar a depus o altă solicitare. Mai precis, o acțiune pentru a atrage răspunderea materială a fostului administrator.

Ovidiu Jidveian

Ovidiu Jidveian. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prin această acțiune, s-a cerut ca o parte din pasivul Parc Residence Alpha SRL (suma de 33.802.278 lei) să fie suportată de către Ovidiu Jidveian. Acesta a deținut funcția de administrator al societății până la data de 27 august 2023 și deține 10% din părțile sociale ale firmei.

Celelalte procente sunt distribuite astfel: 80% aparțin mamei sale, iar 10% revin unei alte persoane fizice.

Există pericolul ca sumele de bani din contul personal al pârâtului să fie ascunse/cheltuite şi dacă s-ar admite acţiunea de atragere a răspunderii pentru intrarea în insolvență împotriva pârâtului să nu fie în imposibilitate de a executa hotărârea din cauza insolvabilității”, se arată în cererea de impunere a sechestrului.

Dezvoltatorul imobiliar a vândut chiar și de șapte ori o locuință

„Creanţa pretinsă este relevată de înregistrările din evidenţele contabile ale societăţii debitoare, conform cărora au fost virate sume de bani din conturile societăţii în conturile personale ale pârâtului  Jidveian Ovidiu Viorel sau în conturile unei societăţi din Cipru, fără documente justificative, astfel: 1.555.586 lei, sold cont «Alte titluri imobilizate»; 3.701.592 lei, sold cont «Debitori diverşi»; 28.545.600 lei, sold cont «Decontări din operaţiuni în curs de clarificare», reprezentând plată proiect autorizat de construiră locuinţe colective cu spaţii comerciale la parter”, se precizează în încheierea instanței de judecată.

Dezvoltatorul imobiliar al Residence Parc a încheiat vânzări repetate, de până la șapte ori, ale locuințelor din blocurile pe care le-a ridicat în inima orașului Alba Iulia.

Construcțiile au rămas neterminate, iar compania a intrat în insolvență, acumulând datorii semnificative. Administratorul judiciar a acceptat în registrul preliminar al creanțelor o sumă totală de aproximativ 66 de milioane de lei, adică aproximativ 13 milioane de euro.

Aproape 60 dintre cei aproximativ 150 de creditori au ridicat obiecții față de registrul preliminar.

Protest în fața blocurilor Residence Parc

Printre cei care ar fi achiziționat apartamente se numără atât persoane cu înstărite din oraș, cât și cetățeni obișnuiți care au contractat credite în speranța de a se muta într-un apartament în centrul municipiului.

Haos pe piața imobiliară în acest an. Diferențe majore între cerere și ofertă

Imobiliare.Sursa foto: Dreamstime

La data de 17 ianuarie 2024, aproximativ 20 de persoane afectate au organizat un protest prin care au solicitat intervenția instituțiilor statului, potrivit Adevărul.

Ovidiu Jidveian a avut calitatea de consilier local în Alba Iulia, subprefect în județul Alba și a fost candidat la funcția de primar al municipiului Alba Iulia din partea ALDE în anul 2016.

Înainte de aceasta, a fost membru al PSD pentru mai mulți ani, candidând din partea acestui partid pentru funcția de senator în 2012.