Parc eolian în România. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 32 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de finanțare de 291 de milioane de euro, pentru construcția și operarea unui parc eolian onshore de 192 MW în România, prima fază a unui mare parc eolian cu o capacitate totală de 461 MW care urmează să fie construit în regiunea Buzău, în sud-estul țării (denumit în continuare "Proiectul"). Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va proveni de la alte instituții financiare.
Un parc eolian onshore 192 MW în România
Parcul eolian va fi deținut de First Look Solutions, un vehicul cu scop special din România deținut în comun de Rezolv Energy, cu sediul la Praga, și Low Carbon, cu sediul la Londra, ambele companii de investiții cu o experiență vastă în active complexe de infrastructură durabilă la nivel mondial. Se preconizează că proiectul va începe să funcționeze din punct de vedere comercial până la sfârșitul anului 2025. Odată pus în funcțiune, prima sa fază, parcul eolian Vifor va putea furniza energie electrică curată pentru aproximativ 108.000 de gospodării din România.
Având în vedere dimensiunile sale, proiectul reprezintă o etapă importantă în povestea ambițioasă a tranziției energetice a țării, în contextul în care România încearcă să crească ponderea surselor regenerabile în mixul său energetic, precum și să securizeze sursele de energie ale țării pe fondul războiului Rusiei în Ucraina.
România își extinde obiectivele în materie de energie regenerabilă în conformitate cu inițiativele UE, cum ar fi Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara își propune să crească ponderea surselor regenerabile în consumul total de energie de la 24,3% în 2019 la 36,2%. Acest lucru presupune adăugarea a 11,9 GW de noi capacități regenerabile, ceea ce reflectă angajamentul tot mai mare al țării de a crește producția de energie regenerabilă.
O etapă importantă pentru România
Grzegorz Zielinski, șef al BERD, responsabil pentru Energie Europa, a declarat „Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în cadrul acestui proiect de referință. Se preconizează că proiectul va beneficia de trei acorduri de achiziție de energie și, având în vedere dimensiunea sa, va juca un rol important în impulsionarea parcursului României în domeniul energiei regenerabile până în 2030.”
Jan Viton, director de finanțare și fuziuni și achiziții de la Rezolv Energy, a declarat: „Ambele companii sunt în curs de dezvoltare: "Acesta este un adevărat proiect de referință și primul pe care Rezolv Energy l-a adus la închidere financiară. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanțare l-a generat în rândul unui spectru larg de instituții financiare și suntem încântați de cooperarea și de relația pe care am dezvoltat-o cu BERD pentru a duce la bun sfârșit această finanțare”.
Va fi unul dintre cele mai mari proiecte eoliene
Martin Langham, director general al Low Carbon, a declarat: „Suntem încântați de parteneriatul cu BERD pentru VIFOR, care va juca un rol crucial în crearea acestuia, ajutând la deblocarea capitalului pentru finanțarea proiectului. Odată construit, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa de Est și consolidează istoricul nostru în ceea ce privește colaborarea cu investitorii instituționali pentru realizarea de infrastructuri regenerabile la scară largă, jucând în același timp un rol esențial în susținerea eforturilor României de decarbonizare a rețelei sale de electricitate.”
BERD, lider în domeniul finanțării pentru climă, a investit până în prezent aproape 11 miliarde de euro în 525 de proiecte în România.