După escala la Atena, președintele Obama își încheie turneul de adio în Europa la Berlin, cu un mini-summit America – UE.
Organizatorii refuză însă să numească această întâlnire „summit”, preferând termenul de „reuniune informală”, a cărei dată a fost fixată cu o lună și jumătate în urmă, înainte de alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.
Pentru a menaja susceptibilitățile, cancelara Angela Merkel a avut grijă să invite șefii de state fracez - Hollande, italian - Renzi, spaniol – Rajoy și britanic – May.
Totul ar fi trebuit să se desfășoare sub semnul continuității, organizatorii fiind siguri că urmașa lui Obama va fi Hillary Clinton. Însă victoria lui Trump a răsturnat toate socotelile. O sursă diplomatică a recunoscut pentru La Croix cu o ironie amară:
„Va fi mai mult o comemorare decât o tranziție.”
Cercul se închide pentru Obama, aflat la a șasea vizită la Berlin ca președinte. Tot în capitala Germania, candidatul de atunci la Casa Albă și-a ținut cel mai mare miting electoral al său, în iulie 2008, la care au participat 200.000 de oameni.
Mini-„summit” sau „reuniune informală”, întâlnirea celor șase are pe masă o serie de dosare importante: conflictul din Ucraina, viitorul Siriei, Libiei și Orientului Mijlociu în ansamblu, și nu în ultimul rând criza imigrației.
Barack Obama ar trebui să încerce să-și liniștească interlocutorii în privința parteneriatului transatlantic, în timp ce succesorul său proclamă „America first”.
Însă reuniunea nu va adopta nici un document; nici măcar nu va trage concluzii. Pentru a discuta aceste dosare „vor trebui să discute cu succesorul lui”, a spus aceeași sursă diplomatică.
Din acest moment și până la plecarea din funcție a lui Obama, singurele lucruri ce se pot aștepta sunt „progrese decisive” pe frontul anti-ISIS de la Mosul.
Deși alegerea lui Trump nu va constitui un punct special la Berlin, ea va marca „toate subiectele, ca un filigran”, spune sursa citată.