Evenimentul Zilei > International > Paranoia unui preşedinte: Vladimir Voronin vede numai spioni români şi trădători
Paranoia unui preşedinte: Vladimir Voronin vede numai spioni români şi trădători

Paranoia unui preşedinte: Vladimir Voronin vede numai spioni români şi trădători

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) este în derivă după ce, luna aceasta, a pierdut trei deputaţi. Liderul formaţiunii, fostul preşedinte Vladimir Voronin, susţine că în spatele dezertărilor se află premierul Vlad Filat, pe care îl acuză că este consiliat de agenţi ai serviciilor secrete din România şi SUA.

„Şaisprezece consilieri din România are Filat. Trei tovarăşi au titlul de colonel, iar unul dintre ei ne este cunoscut că e general chiar. Toţi fac parte din Serviciile Speciale româneşti. Mai există unul din SUA, plus cei neoficiali. Iată cine guvernează Moldova!”, a declarat Voronin, la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit Pro TV Chişinău.

„Întâlnire secretă” în Polonia

Deputaţii Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc au anunţat, la începutul lunii, că părăsesc fracţiunea PCRM din Parlamentul Republcii Moldova.

„Chestia cu trădarea lor s-a început încă în toamna anului trecut. Prima întrevedere între Dodon şi Filat a avut loc atunci în Krynica, Polonia. La acea masă ei s-au înţeles cum să meargă mai departe, au convenit asupra plecării grupului dat, dar şi care sunt condiţiile. Au urmat şi alte îndrevederi, chiar şi în ultimul timp, cu vizitele la Bruxelles şi la Moscova”, a spus recent Voronin, citat de portalul Unimedia.

Când e bună România?

Vladimir Voronin nu a căutat în România numai vinovaţi, ci şi aliaţi. În 2004, când relaţiile sale cu regimul de la Moscova erau în impas, liderul comunist era interesat de consolidarea legăturilor cu România. „Moldova este pregătită să ridice la cel mai înalt nivel relaţiile cu România.

„Sunt dispus să fac totul ca aceste relaţii să fie ridicate la cel mai inalt nivel. Noi deja facem câte ceva. În pofida acestui ping-pong ce ţine de problemele lingvistice şi istorice, relaţiile noastre economice se dezvoltă foarte bine. Noi n-o să insistam până în pânzele albe asupra rezolvării acestor probleme în detrimentul altor aspecte. O să promovăm o politică de bună vecinătate foarte atrăgătoare, cu propuneri foarte serioase pentru prietenii noştri din România”, declara Voronin în noiembrie 2004, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.  

Asta după ce afirmase, printre altele, că „Bucureştiul pune în pericol existenţa statului moldovenesc” şi că „autorităţile de la Bucureşti fură minţile lucide, ademenindu-le cu burse de studii din ce in ce mai numeroase”.