Paranoia totală sau exces de zel? 17 ministere, un singur politician. Cum e posibil?

Dacă românii se plâng că politicienii nu lucrează suficient, într-o altă țară lucrurile stau complet diferit. La preluarea mandatului, un premier și-a alocat 17 portofolii în Executivul pe care îl conduce.

Mark Brown, noul prim-ministru al Insulelor Cook, un micuț stat din Pacificul de Sud, și-a „însușit” 17 portofolii în Cabinetul pe care a început să îl conducă.

Printre acestea se numără Finanțele, domeniu pe care îl încă de când a intrat în parlament în urmă cu zece ani, plus Afacerile Externe, Imigrația, Energia și Resursele Regenerabile de Energie și Internele. Ba mai mult, pe lângă toate acestea, Mark Brown mai ocupă și funcția de Procuror General.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt al Executivului, mass-media din Insulele Cook scriu că premierul Mark Brown așteaptă să redistribuie unele dintre aceste responsabilități la o dată ulterioară.

Liderul opoziției, Tina Browne, este de părere că numirile demonstrează faptul că premierul nu are încredere în propriii săi parlamentari.

„În ultima vreme, noul prim-ministru a declarat că este entuziasmat de potențialul Cabinetului său. Apoi își apoi își oferă 17 portofolii. Mutarea lui reprezintă, de fapt, neîncrederea pe care o are în„ potențialul” colegilor săi de cabinet”, a declarat liderul opoziției, Tina Browne, potrivit mass-media locale.

Portofoliile care urmează să meargă către alți parlamentari sunt următoarele: Turismul către Patrick Arioka. George Angene va ocupa funcția de viceprim-ministru, iar Robert Tapaitau, Rose Toki-Brown și Vaine Mokoroa vor gestiona portofoliile pe care le aveau înainte ca Henry Puna, fostul premier, să demisioneze, scrie RNZ.

Colțul de lume care a scăpat de molimă

Insulele Cook a scăpat de pandemie. Nici măcar un singur caz de îmbolnăvire nu a fost raportat.

„Oameni, nu bani”, a declarat la începutul lunii mai primul ministru Henry Puna, care a anulat permisiunea acordată navelor de croazieră de a-și debarce pasagerii pe insule și a interzis zborurile internaționale.

Ce-i drept, Puna nici nu prea avea de ales. Cu  22 de medici, 110 asistente și două ventilatoare, Insulele Cook n-ar fi avut nicio șansă să facă față unei crize de sănătate.

Acum, însă, măsurile salutare în ceea ce privește sănătatea localnicilor vor declanșa o recesiune de proporții, având în vedere dependența economiei locale de turism.

Experții ANZ Bank se așteaptă ca țara să nu primească niciun turist din străinătate până în iunie, ceea ce va determina o prăbușirea a PIB-ului cu 60%.

Turismul reprezintă 66% din economia insulei, așa că revenirea la normal ar putea dura mult, susține economistul Kishti Sen. „2020 va fi un an foarte dificil pentru Insulele Cook, având în vedere oprirea turismului global din cauza Covid-19”.