Paranoia, boala secolului al XXI-lea

Paranoia, boala secolului al XXI-lea

O persoană din patru suferă de temeri iraţionale, alimentate în special de izolarea socială.

Începutul secolului XXI marchează debutul unei „Epoci a Paranoiei“, susţine reputatul psihiatru britanic dr. Daniel Freeman, citat de „The Daily Mail“. Dr. Freeman, care de un deceniu desfăşoară cercetări de pionierat asupra acestei boli mintale, este de părere că 25% dintre oameni suferă în mod curent de temeri iraţionale, simţindu-se ameninţaţi sau în pericol. Paranoia, spune el, este mult mai răspândită decât se credea anterior, iar numărul bolnavilor este în continuă creştere.

„În prezent nu mai îndrăznim să ne lăsăm copiii să se joace afară; suntem suspicioşi cu străinii; camerele de supraveghere sunt omniprezente“, a declarat Freeman, de la Institutul de Psihiatrie al King’s College din Londra. „Se pare că am intrat într-o epocă a paranoiei. Şi există indicii că situaţ ia nu poate decât să se deterioreze“, a subliniat el. În opinia omului de ştiinţă britanic, de vină ar fi o combinaţie între mai mulţi factori. Unul ar fi creşterea numărului de oameni din mediul urban. Pentru prima oară în istorie, populaţia urbană o depăşeşte numeric pe cea rurală.

În 1800, doar 5% din populaţia planetei trăia la oraş. Până în 2030, proporţia va fi de 65%. Aceasta în condiţiile în care incidenţa cazurilor de paranoia este dublă în mediul urban faţă de cel rural, arată Freeman. „Legăturile sociale sunt mai slabe în oraşe decât în comunităţ ile mici, rurale, unde există reţele de sprijin relativ stabile“, explică acesta. „Izolarea socială, un dezavantaj des întâlnit al vieţii urbane, este asociată îndeaproape cu gândurile paranoide“, afirmă Freeman, menţionând că un alt rol major în accentuarea paranoiei îl joacă distribuţia inechitabilă a bogăţiei. O piaţă a muncii tot mai flexibilă şi mai axată pe contractele de scurtă durată alimentează, de asemenea, nesiguranţa şi stresul. Angajaţii sunt chiar încurajaţi să-şi considere colegii drept rivali şi potenţiale ameninţări.

Ne puteți urmări și pe Google News