Paradoxurile Brexit: divorțez, dar vreau cu tine. Pulsul planetei
Editura Evenimentul si Capital

Paradoxurile Brexit: divorțez, dar vreau cu tine. Pulsul planetei

Autor: | | 3 Comentarii | 1751 Vizualizari

Depășirea primei etape din negocierile pentru Brexit a așezat foarte clar perspectivele unei viitoare relații între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

În același timp, înaintea stabilirii liniilor directoare pentru viitoarele negocieri, la Consiliul European de primăvară, din martie, încep să se vadă paradoxurile Brexitului. Astfel, Marea Britanie a vrut să iasă din Uniunea Europeană pentru a-și „redobândi suveranitatea”, dar în mod real, pentru a putea renunța la una din cele 4 libertăți ale pieței unice - libera circulație a persoanelor - și, respectiv, a forței de muncă. Dacă mai adăugăm politicile privind migrația, avem elementele clare ale nemulțumirii britanicilor.

Pe de altă parte, Foreign Office, Ministerul de Externe britanic, susține că dorește o Europă puternică și unită după Brexit, și o relație cât mai strânsă cu aceasta, în orice caz accesul la piața comună și continuarea cooperării militare – concretizată deja în cadrul NATO și prin acordul general întărit cu Franța. Divorțez, dar rămân cu tine, eventual în relații și mai apropiate.

Pe de altă parte, Londra are dificultăți în a se pune în șoșonii Europei însăși: aceasta se simte trădată de britanici, mai mult, dorește să facă din Brexit un proces care costă, care doare și care va disuada pe orice alt doritor să urmeze calea Marii Britanii. E un proces natural și, dacă vreți, profund uman, dacă e să refacem alegoria cu divorțul. Nu poți să divorțezi, dar să vrei să rămâi în aceeași casă, în aceeași viață, să împarți banii cu soția, aceasta săți spele în continuare lucrurile și să-ți gătească, ba să ai și privilegiul relațiilor conjugale. Și să mai subziste și încrederea, după actul de divorț.

Marea Britanie vorbește despre compensarea relațiilor cu Uniunea Europeană prin relații bilaterale întărite cu statele membre. Spune că pleacă din UE, nu și din Europa, și că bilateralismul regăsit poate să compenseze perspectiva părăsirii Uniunii. În principiu, ar avea dreptate, doar că cei 27 care rămân respectă regulile europene, deci acolo unde apar incompatibilități, cel sacrificat este terțul din exterior.

Statele membre continuă să dezvolte relațiile comunitare și proiectele interne, în care Marea Britanie nu e parte. Și, politic, încrederea în relațiile cu Marea Britanie a fost puternic zdruncinată. Mai mult, abordarea pe cale bilaterală a statelor, unul câte unul, ar putea face Uniunea Europeană și mai nervoasă. Ar putea interpreta gestul fie ca o formă de subminare a unității celor rămași, fie o opțiune de capacitare a unora dintre statele membre pentru a altera un mandat comun, eventual în favoarea Marii Britanii. Sau, de ce nu, crearea unor noi adepți pentru părăsirea UE.

Indiferent cât ar sublinia Externele britanice că nu e așa, că vor o Europă mai unită și mai puternică, că democrația din interiorul UE trebuie să însemne libertatea statelor de a încheia relații bilaterale cu terțe state, oricât de profunde, neîncrederea Brexitului joacă un rol important pe termen mediu. Și mai poate dura. Apărarea și securitatea sunt ancore puternice de colaborare cu Londra, care vor subzista și pe mai departe.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate