Paradisul bugetarilor, scos în față de Cîțu. Unde se petrec concediile și care e sistemul de premiere

flori citu, relaxare, teatrul national, piesa pilot, frana, pandemie, masuri relaxare, hg

O sumă de bani consistentă din profiturile companiilor de stat erau alocate pentru bonusurile managerilor, organizarea de excursii și team-buildinguri în destinații din America Latină, spune premierul. Cîțu susține că odată cu aprobarea bugetului de stat, acele dividende merg către finanțele țării.

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni seară, că în cadrul multor companii de stat, sumele de bani  care reprezentau dividende erau utilizate pentru acordarea de bonusuri pentru manageri și de excursii de tip team building. În prezent, constituirea drept venituri la stat la dividendelor nu va afecta capitolul investiții, susține liberalul.

Vacanțe exotice pe profiturile companiilor de stat

"Banii de investiţii rămân. Ceea ce vorbim noi, aceste dividende sunt după ce ne uităm la ceea ce se întâmplă cu banii de investiţii. M-am uitat la banii de investiţii în aceste companii de stat şi mulţi dintre aceşti bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu aceşti bani de fiecare dată, cu aceste dividende, se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team buildinguri în America Latină şi aşa mai departe. La mai multe companii de stat.

Mă surprind aceste informații apărute astăzi, pentru că cine avea curiozitatea din cei care lucrează în aceste companii de stat să citească bugetul aprobat de Parlamentul României anul acesta vedea foarte clar că spune acolo că așa se va întâmpla, dividendele vor merge la bugetul de stat. Este și o sumă estimată pentru acele dividende. Nu este o surpriză. Nu afectează planurile de investiții ale acestor companii. Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii și team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de țări exotice", a spus premierul.

"Au promis investiții și n-au făcut"

Florin Cîţu a adăugat că decizia de constituire drept venituri la stat a dividendelor companiilor de stat a fost luată la începutul anului. "Decizia a fost luată la începutul anului, când a fost aprobat bugetul în Parlament (...). M-am uitat la planuri (de investiţii, n.r.) şi anul trecut şi mi-au spus acelaşi lucru: că vor face investiţii cu acei bani şi n-au făcut investiţii. Deci e o poveste care funcţionează de ani de zile", a precizat liberalul.

El a estimat că două miliarde de lei din dividende de la companiile de stat vor intra la buget în acest an.

"Încă nu au venit sumele, abia le luăm acum şi vom vedea care este suma finală. Dar sunt câteva miliarde, cred că două miliarde de lei, ceva în genul acesta", a mai afirmat premierul Florin Cîţu la Digi24.