Evenimentul Zilei > International > PARADĂ militără pe Champs Elysee, de Ziua naţională a Franţei:
PARADĂ militără pe Champs Elysee, de Ziua naţională a Franţei:

PARADĂ militără pe Champs Elysee, de Ziua naţională a Franţei:

De ziua naţională a Franţei a avut loc tradiţionala paradă militară pe Champs Elysee la care au participat 5.000 de soldaţi, peste 240 de cai şi 265 de vehicule militare. La eveniment a fost prezent şi preşedintele Franţei, Francois Hollande.

După defilarea trupelor terestre, a cavaleriei şi a blindatelor, Parisul a fost survolat de 58 de avioane şi 35 de elicoptere, într-un spectaculos show aerian. La finalul ceremoniei a avut loc un incident chiar lângă tribuna prezidenţială. La aterizare, unul dintre parasutişti s-a rănit la picior, iar preşedintele Hollande a mers să vadă cum se simte militarul.

Francois Hollande va relua tradiţia interviului televizat acordat de şeful statului cu prilejul zilei de 14 iulie, un ritual abandonat de predecesorul său, Nicolas Sarkozy. După alte manifestări de stradă, la ora 23:00, cerul Parisului va fi luminat timp de 30 de minute de un spectaculos foc de artificii.

Presa franceză a consemnat faptul că sărbătoarea este afectată de criza economică. Organizatorii paradei militare au încercat să reducă drastic costurile. Bugetul în acest an fiind cu aproape un sfert mai mic decât în anii anteriori. Pentru comparaţie, în 2012, organizarea paradei a costat patru milioane de euro.