IMAGINI de la cel mai IMPRESIONANT MOMENT din sărbătoarea "Sfântului Gheorghe": RETRAGEREA CU TORŢE a militarilor, de ZIUA FORŢELE TERESTRE
- Petrisor Cana
- 24 aprilie 2015, 03:00
Sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre s-a încheiat, miercuri, în ziua de “Sfântul Gheorghe”, patronul spiritual al infanteriştilor români, cu Retragerea cu torţe. Desfăşurarea impresionantă de făclii purtate de militarii români a fost admirată şi aplaudată de locuitori ai oraşelor din ţară. În toate garnizoanele, militarii au organizat ceremonii, demonstraţii şi activităţi care au făcut, în special, deliciul copiilor.
În Bucureşti, în intervalul orar 20.00-22.00, Retragerea cu torţe a strâns, în ziua de "Sfântul Gheorghe", de o parte şi de alta a arterelor de circulaţie, copii, tineri şi bătrâni, deopotrivă, pe itinerariul: Cercul Militar Naţional, Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, Bulevardul Eroilor, strada dr. Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, Bulevardul Iuliu Maniu, Bulevardul Vasile Milea, Drumul Taberei, Statul Major al Forţelor Terestre. Marşul cu torţe a a vut loc pe ritmurile Muzicii Militare ale Diviziei 1 Infanterie "Dacica".
Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate.
Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare.
De asemenea, aceste comemorări pot fi organizate la împlinirea unui număr de ani de la desfăşurarea unor evenimente urmate de martiraje, mari sacrificii individuale sau colective.
Ele au menirea evocării celor prezenţi, a trecutului de luptă neîntrerupt al Armatei Române pentru integritate şi independenţă naţională.
Ceremonia retragerii cu torţe poate fi privită ca o pioasă şi înălţătoare pomenire pentru cei prezenţi a imaginii celor morţi pentru împlinirea unor idealuri sfinte, transmite MApN.
De Ziua Forţelor Terestre, sărbătorită, în fiecare an, pe 23 aprilie, ministrul Mircea Duşa a decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre cu Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
Totodată, au fost înaintați în gradul următor militari răniți în teatrele de operații și soțiile unor militari decedați în misiune.
La finalul ceremoniei, în semn de prețuire și recunoștință, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a oferit Placheta de onoare a Forțelor Terestre viceprim-ministrului pentru securitate națională, Gabriel Oprea.
“Bunul cel mai de preţ pe care-l are o structură este personalul şi aş dori ca, în acest an, sărbătoarea noastră să ne găsească mai încrezători în propriile forţe, indiferent de poziţia pe care o ocupăm în marea familie a forţelor terestre. Activitatea fiecăruia dintre noi este esenţială în bunul mers al structurilor din care facem parte şi doar împreună putem îndeplini misiunile pe care ţara ni le-a încredinţat.", a transmis Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat (foto), la încheierea ceremoniilor.
Respect la baza din Afganistan
Militarii români dislocaţi în Baza Militară Kandahar au organizat un ceremonial militar-religios de sărbătorire a Zilei Forţelor Terestre, în prezenţa Seniorului Naţional, colonelul Victor Moldoveanu, a comandantului Elementului Naţional de Sprijin, colonelul ing. Alexandru Alexandroaia şi comandantului Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF, locotenent-colonelul Florin-Corneliu Şoltuz.
În cadrul ceremonialului s-a dat citire Ordinului ministrului apărării naţionale şi mesajului şefului Statului Major al Forţelor Terestre privind sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre şi s-a oficiat serviciul religios pentru sfinţirea monumentului din Baza Militară Kandahar ridicat în cinstea militarilor români căzuţi la datorie în Teatrul de Operaţii din Afganistan.
Comandantul Elementului Naţional de Sprijin a oferit o plachetă comandantului Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei KAF din partea structurii pe care o comandă, în semn de apreciere pentru activitatea pe care vânătorii de munte argeşeni au desfăşurat-o în misiunile anterioare şi o desfăşoară şi în cadrul misiunii ,,Resolute Support” cu profesionalism şi determinare.
Nu au fost uitaţi nici cei care au plătit tributul de sânge în teatrele de operaţii, în memoria cărora s-a ţinut un moment de reculegere.