Papa vrea să-l treacă în rândul sfinților pe unul dintre fondatorii UE. E nevoie de un "amănunt"

Papa vrea să-l treacă în rândul sfinților pe unul dintre fondatorii UE. E nevoie de un "amănunt"

Papa Francisc e hotărât să preschimbe după principii progresiste nu numai rânduielile Bisericii, ci și sfinții din cer. Recent, Suveranul Pontif a recunoscut „virtuțile eroice” ale omului de stat european Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. E primul pas,

Robert Schuman e pe cale să devină sfânt al Bisericii Romano-Catolice, potrivit unui decret publicat de Vatican sâmbătă.

Primul sfânt european

Sfântul Scaun anunță căPapa Francisc a recunoscut „virtuțile eroice” ale lui Schuman, un cetățean francez născut în Luxemburg în 1886, care a fost de-a lungul vieții sale un catolic devotat.

Promulgarea decretului reprezintă primul pas în lunga cale pe care trebuie să o parcurgă Biserica înainte de a-l trece în rândul sfinților și îi acordă lui Schuman titlul de „venerabil”.

E nevoie de două minuni

Schuman, descris în decret drept un „laic fidel”, a jucat un rol cheie în reconstrucția Europei de după război și, împreună cu alți lideri politici precum Jean Monnet, a avut un rol major în înființarea actualelor instituții ale UE.

El a fost primul președinte al Parlamentului European și a murit în 1963, la vârsta de 77 de ani, scrie Politico.

Pentru a putea să-i acorde lui Schuman titlul de sfânt, Papa are nevoie de un "detaliu" care, însă, nu îi stă în putere- politicianului european ar trebui să-i fie atribuite două minuni, susține BBC.

Problema colaborării cu regimul de la Vichy

Problema este că, în cariera lui Robert Schuman au existat și momente mai puțin demne de admirat în zilele noastre. În 1940, datorită bunei cunoașteri a situației din Germania, Schuman a fost chemat să devină membru al guvernului de război al lui Paul Reynaud, ca responsabil pentru gestionarea refugiaților. Schuman și-a păstrat, însă, această poziție și în timpul primului guvern Pétain. La 10 iulie, el a votat pentru a încredința întreaga putere mareșalului Philippe Pétain, cel care avea să fie condamnat la moarte după război pentru înaltă trădare și colaboraționism cu Germania Nazistă. E drept, după vot, Schuman a refuzat să mai facă parte din guvern. La 14 septembrie 1940, avea să fie arestat pentru rezistența și protestul său cu privire la metodelor naziste. A fost interogat de Gestapo, dar a scăpat de trimiterea în lagărul de concentrare de la Dachau prin intervenția unui avocat german.

Ne puteți urmări și pe Google News