Papa Francisc a reiterat la Vatican tema unei societăţi capitaliste ghidată, aşa cum evidenţia în paginile primei sale enciclice ”Evangelii Gaudium”, de regulile necruţătoare ale unei „economii care ucide”.
Cu ocazia discursului ţinut în prezenţa membrilor Confederaţiei Societăţilor Cooperative Italiene, o asociaţie ce număra 20.000 de întreprinderi şi o cifră de afaceri de 65,1 miliarde de euro, Papa a criticat „o anumită doctrină liberalistă”, care urmăreşte mai presus de toate acumularea de bogăţie fără nici o consideraţie sau responsabilitate socială.
Acest liberalism, a denunţat Papa, consideră că este necesar mai întâi de toate să producă bunuri, indiferent de mijloacele mai mult sau mai puţin ortodoxe utilizate. Apoi promovează o politică de redistribuţie a statului, dând săracilor doar „fărâmături”, resturi ale bogăţiei dobândite în mod necinstit”.
În acest context, întreprinzătorilor, în special celor implicaţi în societăţile cooperative le revine responsabiltatea de a „combate această cultură a resturilor netrebuincioase, promovată de către puterile care dirijează politicile economice şi financiare ale lumii globalizate si care căror unic Dumnezeu este banul ”.
Papa a ţinut să avertizeze, de asemenea, în legătură cu pericolul capitalismului de a face din eficacitate, rentabiltate şi din ban un idol.
În acest sens, Pontiful l-a citat pe Sfântul Vasile cel mare, conform căruia banul este „excrementul diavolului”, care atunci când devine un idol comandă alegerile omului, îl distruge şi îl condamnă, făcându-l sclav.
Criticând munca la negru şi alegerea unor societăţi de a plăti o leafă de mizerie angajaţilor - precum suma de 600 de euro pentru 11 ore de muncă - Suveranul Pontif a îndemnat întreprinzătorii italieni să ofere salarii corecte angajaţilor.
Pledând cu ardoare în favoarea necesitătii unei „globalizari a soldarității”, Papa a precizat, în final, că retribuţia pentru munca depusă trebuie să garanteze înainte de toate dezvoltarea armonioasă a persoanelor cele mai vulnerabile din societate.
(Corespondență de la Roma, de la Claudia Stănilă)