Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat | LIVE TEXT+FOTO

Fostul Suveran Pontif a fost beatificat astăzi, la Roma, în prezenţa a peste un milion credincioşi. Ceremonia de beatificare a început la ora locală 10.00 (11.00, ora României), în Piaţa Sfântul Petru. Pentru ca Ioan Paul al II-lea să fie declarat sfânt este necesară recunoaşterea unui miracol produs după beatificare, a explicat cardinalul Jose Saraiva, fost prefect al Congregaţiei pentru cauzele sfinţilor în perioada 1998-2008.

Papa Benedict al XVI-lea a salutat , „forţa de gigant” a lui Ioan Paul al II-lea. „Ceea ce Papa abia ales a cerut tuturor, el a făcut-o primul: a deschis spre Hristos societatea, cultura, sistemele politice şi economice, inversând cu o forţă de gigant - forţă care îi venea de la Dumnezeu - o tendinţă care putea părea ireversibilă”, a spus actualul Suveran Pontif.

„Acest fiu exemplar al naţiunii poloneze i-a ajutat pe creştinii din întreaga lume să nu se teamă să se declare creştini, să aparţină Bisericii, să vorbească despre Evanghelie. Ne-a ajutat să nu ne temem de Adevăr”, a adăugat Benedict al XVI-lea. 12.21 Steagul românesc a putut fi zărit în mulţimea de pelerini sosiţi la Vatican pentru a lua parte la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea. Peste 1.000 de pelerini români asistă  la eveniment. Cifra a fost confirmată, pentru Agerpres, de către ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban. 11.45 Ceremonia de la Vatican este transmisă în direct pe ecrane TV uriaşe în mai multe locuri din Polonia, inclusiv la Sanctuarul Divinei Milostiviri din cartierul Lagiewniki din Cracovia şi în principalele pieţe din Varşovia şi Wadowice, locul în care s-a născut Karol Wojtyla în 1920. 11.40 Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat oficial. Actualul Suveran Pontif, Benedict al XVI-lea, a citit formula de beatificare, în limba latină, prin care l-a declarat „preafericit” pe predecedorul său, scrie Reuters. 11.32 Aproximativ 86 de delegaţii oficiale, inclusiv 22 de şefi de stat şi de guvern, participă la eveniment. Slujba este oficiată de 800 de preoţi. Pentru cei care nu pot să urmărească ceremonia direct din piaţă, 14 ecrane imense au fost instalate la Roma pentru a retransmite imaginile difuzate de televiziunile din lumea întreagă. 11.20 Papa Benedict al XVI-lea se află deja în Piaţa Sf. Petru şi îl va declara „fericit” pe predecesorul său. O tapiserie cu chipul lui Ioan Paul al II-lea va fi dezvelită pe faţada Bazilicii Sf. Petru, iar credincioşilor le va fi prezentată o fiolă cu sângele fostului papă. 10.40 Mulţi dintre pelerini au venit din Polonia, ţara natală a lui Ioan Paul al II-lea. „Am fost şi la funeraliile din 2005 şi a trebuit aici pentru a-l vedea beatificat”, spune Janusc Skibinski, în vârstă de 40 de ani, citat de Reuters. 10.31 Peste un milion de pelerini şi numeroşi lideri mondiali asistă azi, în Piaţa Sfântul Petru, la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, care deschide calea sanctificării fostului Suveran Pontif. Ceremonia de beatificare poate fi urmărită live AICI

Cu şase ani în urmă, mulţimea strânsă în Piaţa Sfântul Petru la funeraliile fostului lider al Bisericii Catolice scanda "santo subito" ("sfânt de acum"), în onoarea Suveranului Pontif care de-a lungul celor 104 călătorii papale în străinătate a atribuit Bisericii o vizibilitate pe care aceasta nu a avut-o niciodată în trecut, modernizându-i imaginea, comentează France Presse, preluată de Agerpres.

Fervoarea şi dorinţa lumii întregi l-au convins pe succesorul acestuia, Benedict al XVI-lea, să iniţieze, în iunie 2005, procedura de beatificare a celui sugestiv numit primul "Papă mondial" din istorie, încheiată în ianuarie 2011, în termen-record. Pro şi contra beatificării

Multe voci din Biserica Catolică l-au criticat pe actualul Suveran Pontif după ce a dat o dispensă prin care perioada de cinci ani ce trebuie parcursă înaintea debutului procesului de beatificare era scurtată semnificativ. Alţii au invocat drept argument împotriva ceremoniei de azi scandalul abuzurilor sexuale comise de prelaţi asupra elevilor de la şcolile catolice, care au avut loc în timpul pontificatului lui Karol Wojtyla.

De altfel, mai multe organizaţii care reunesc victime ale acestor abuzuri vor protesta astăzi, când va avea loc ceremonia de beatificare. Teologul disident elveţian Hans Kung, profesor emerit de teologie ecumenică, a criticat extrem de dur beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, pe care-l consideră un Suveran Pontif intolerant, autoritar şi nedispus la dialog, potrivit ziarului german "Frankfurter Runschau". Fostul Papă nu poate fi considerat un exemplu pentru credincioşii Bisericii Catolice, a adăugat Kung, susţinând că Papa Ioan Paul al II-lea a fost un suveran autoritar care a reprimat drepturile femeilor şi ale teologilor.

Susţinătorii beatificării mizează pe rolul fostului Suveran Pontif în istoria recentă. "Acest proces de beatificare este diferit pentru că acest Papă este diferit. Vorbim de un om cu un rol major în istoria lumii, nu doar a Bisericii. Pentru mulţi catolici, el este deja un sfânt", a declarat Andrea Riccardi, biograf al lui Karol Wojtyla şi una din persoanele care au pledat în favoarea beatificării în etapa premergătoare.

Liturghia de beatificare va fi oficiată, în această dimineaţă, de Benedict al XVI-lea în Piaţa Sfântul Petru. Un imens panou cu efigia lui Karol Wojtyla va fi expus pe faţa catedralei, alături de o raclă care conţine un flacon cu sângele său, prelevat în ultimele zile de viaţă.

Vineri, sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale fostului Papă a fost scos din Grotele Vaticanului şi aşezat pe un catafalc acoperit cu o pânză albă, amplasat în faţa mormântului Sfântului Petru.

La ceremonia de astăzi, de la Roma, va participa şi ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit romano- catolic de Bucureşti, precum şi ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi. DEZBATERE

Beatificarea şi canonizarea, între religie şi interese politice

Pentru a permite beatificarea, a fost nevoie de recunoaşterea unui miracol: acela în cazul unei călugăriţe franceze, Marie Simon-Pierre, care va fi prezentă la ceremonia de azi, vindecată de boala Parkinson de care a suferit şi fostul Suveran Pontif.

Pentru canonizare - recunoaşterea sfinţeniei - va fi necesară săvârşirea unui alt miracol. Mii de mărturii au sosit deja la Vatican din partea credincioşilor care susţin că au fost ajutaţi prin mijlocirea defunctului Suveran Pontif: 270 de mărturii de har şi de presupuse minuni au fost deja selectate pentru a fi cercetate.

Ieri, în timpul unei procesiuni de veghe la Cirque Maxime, personalităţi care l-au cunoscut pe Ioan Paul al II-lea, cum ar fi secretarul particular al acestuia, Stanislaw Dziwisz, au depus mărturie în favoarea beatificării fostului Suveran Pontif.

<object id="otvPlayer" width="400" height="268"><param name="movie" value="http://cdn.abclocal.go.com/static/flash/embeddedPlayer/swf/otvEmLoader.swf?version=&station=wls&section=&mediaId=8104187&cdnRoot=http://cdn.abclocal.go.com&webRoot=http://abclocal.go.com&configPath=/util/&site=" ></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><param name="allowNetworking" value="all"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed id="otvPlayer" width="400" height="268" type="application/x-shockwave-flash"    allowscriptaccess="always" allownetworking="all" allowfullscreen="true"    src="http://cdn.abclocal.go.com/static/flash/embeddedPlayer/swf/otvEmLoader.swf?version=&station=wls&section=&mediaId=8104187&cdnRoot=http://cdn.abclocal.go.com&webRoot=http://abclocal.go.com&configPath=/util/&site="></embed></object>

Călugăriţa Simon-Pierre susţine că s-a vindecat de Parkinson în 2007, la doi ani de la moartea fostului Papă. Boala evoluase atât de mult încât femeia abia îşi mai putea mişca mâna şi piciorul stâng şi avea dureri din ce în ce mai puternice. Ea a povestit cum că, într-o noapte, după rugăciuni şi înainte de a merge la culcare, a reuşit cu greu să scrie numele fostului Suveran Pontif pe o bucată de hârtie. A doua zi, călugăriţa s-a trezit vindecată şi a revenit la maternitatea unde lucra fără a prezenta niciun simptom al bolii care o chinuise atâţia ani.

Vindecare fără explicaţie medicală

Ziarul polonez "Rzeczpospolita" a scris însă la începutul anului trecut că, potrivit unuia dintre medicii care o supraveghează pe călugăriţa franceză, aceasta ar suferi în continuare de o boală a sistemului nervos, însă nu de Parkinson. În ianuarie, Vaticanul a anunţat că medicii şi specialiştii desemnaţi de Sfântul Scaun au monitorizat-o îndeaproape pe Simon- Pierre şi au ajuns la concluzia că nu există o explicaţie ştiinţifică a vindecării sale. Mărturia acestora a fost înregistrată la un notar şi, în consecinţă, miracolul a fost confirmat de Papa Benedict al XVI-lea.

În 1983, Papa Ioan Paul al II-lea însuşi a dispus accelerarea procesului de beatificare şi sanctificare prin eliminarea unor reguli, printre care reducerea numărului de miracole necesar. Astfel, în timpul pontificatului său au fost beatificate 1.300 de persoane şi canonizate alte 482. Din 2005, Papa Benedict al XVI-lea a beatificat 790 de persoane şi a sanctificat alte 34, potrivit ziarului "New York Times". Multe voci au criticat aceste procese ca fiind şi de natură politică, nu doar religioasă. Mai exact, în spatele multora dintre candidaţii la beatificare şi canonizare se află organizaţii religioase puternice, dornice să îşi menţină astfel cauza vie. Opus Dei, de exemplu, a investit resurse semnificative pentru a obţine canonizarea fondatorului său, Josemaria Escriva, în 2002, aminteşte BBC. 1.300 de persoane au fost beatificate, iar alte 482 au fost canonizate în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea