Papa Francisc: "Vom pune capăt omenirii sau va putea umanitatea să renunțe la război?"

Sursa foto: Arhiva EVZ

"Să fie pace pentru Ucraina martirizată, atât de greu încercată de violența și distrugerea războiului crud și fără sens în care a fost târâtă", este apelul pe care l-a făcut Papa Francisc în mesajul "Urbi et Orbi" transmis de Paști din loja centrală a Bazilicii Vaticanului.

"În această noapte cumplită de suferință și moarte – a spus Bergoglio – să poată apărea în curând un nou răsărit de speranță! Să se aleagă pacea. Să se înceteze să se mai arate mușchii, în timp ce oamenii suferă.

Vă rog, să nu ne obișnuim cu războiul, să ne angajăm cu toții să cerem pacea, de pe balcoane și pe străzi! Cine are responsabilitatea națiunilor, să asculte strigătul pentru pace al poporului. Să asculte acea întrebare tulburătoare pusă de oamenii de știință în urmă cu aproape șaptezeci de ani: "Vom pune capăt omenirii sau va putea umanitatea să renunțe la război?".

"Port în inima mea toate numeroasele victime ucrainene, milioanele de refugiați și strămutați, familiile divizate, bătrânii rămași singuri, viețile zdrobite și orașele distruse. Am în ochi privirea unor copii care au rămas orfani și fug de război. Privindu-i, nu putem să nu auzim strigătul lor de durere, împreună cu cel al multor alți copii care suferă peste tot în lume: cei care mor de foame sau din lipsă de tratamente, cei care sunt victimele abuzului și violenței și cei cărora li s-a refuzat dreptul de a se naște.

Sursa: Sky News

În durerea războiului există și semne încurajatoare, cum ar fi ușile deschise ale multor familii și comunități care primesc migranți și refugiați în toată Europa. Fie ca aceste numeroase acte de caritate să devină o binecuvântare pentru societățile noastre, uneori degradate de atâta egoism și individualism, și să contribuie să le facă primitoare pentru toți. Fie ca conflictul din Europa să ne facă mai solicitanți chiar și în fața altor situații de tensiune, suferință și durere, care afectează prea multe regiuni ale lumii, pe care nu putem și nu vrem să le uităm", a continuat Papa Francisc.

Toată omenirea trebuie să înțeleagă asta!

"În acest Paște de război", după cum a amintit Papa Francisc, "am văzut prea mult sânge, prea multă violență. Și inimile noastre s-au umplut de frică și angoasă, în timp ce mulți dintre frații și surorile noastre au fost nevoiți să se închidă înăuntru pentru a se apăra de bombe. Ne este greu să credem că Iisus a Înviat cu adevărat, că a învins cu adevărat moartea". Și, apoi a adăugat: "Avem doi ani de pandemie în spate, care au lăsat urme grele. Era timpul să ieșim împreună din tunel, mână în mână, punând împreună forțele și resursele. Și, în schimb, arătăm că în noi mai există spiritul lui Cain, care îl privește pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival și se gândește cum să-l elimine". "Fiecare război aduce cu sine consecințe care implică întreaga umanitate: de la durere până la drama refugiaților, până la criza economică și alimentară ale cărei semne deja se întrevăd.

În fața semnelor continue ale războiului, precum și cu multele înfrângeri dureroase ale vieții, Hristos, biruitorul păcatului, al fricii și al morții, ne îndeamnă să nu ne dăm bătuți în fața răului și violenței. Să ne lăsăm biruiți de pacea lui Hristos! Pacea este posibilă, pacea este o datorie, pacea este responsabilitatea primordială a fiecăruia", a explicat Papa Francisc.

În cele din urmă, gândurile Papei Bergoglio s-au îndreptat către celelalte scenarii de război cu o amintire deosebită pentru Țara Sfântă: "Să fie pace pentru Orientul Mijlociu, sfâșiat de ani de diviziuni și conflicte. În această zi glorioasă cerem pace pentru Ierusalim și pace pentru cei care îl iubesc, creștini, evrei și musulmani. Fie ca israelienii, palestinienii și toți locuitorii orașului sfânt, împreună cu pelerinii, să experimenteze frumusețea păcii, să trăiască în fraternitate și să aibă liber acces la locurile sfinte în respectul reciproc pentru drepturile fiecăruia". (Rador)