Papa Francisc va face marţi o vizită la instituţiile europene de la Strasbourg, iar în discursul pe care îl va susține în Parlamentul European este de așteptat să ceară autorităților europene să rămână deschise faţă de străini şi să continue să lucreze în favoarea dreptăţii în lume, potrivit AFP
Vizita Suveranului Pontif va dura aproximativ patru ore, fiind cea mai scurtă deplasare în străinătate a unui papă, și va cuprinde o cuvântare în faţa Parlamentului European şi a Consiliului Europei. Papa Francisc va fi primit la Strasbourg de secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Harlem Desir, iar programul său nu va cuprinde nicio baie de mulțime.
Ultima vizită a unui papă în aceste instituţii datează din 1988 şi a fost făcută de Ioan Paul al II-lea cu puţin timp înainte de căderea Zidului Berlinului.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că Papa Francisc nu merge la Parlamentul European în calitate de "şef de stat", ci învestit cu "marea autoritate pe care i-o recunoaşte mare parte din comunitatea internaţională"
Nu de aceeași părere sunt și deputaţii spanioli din cadrul Izquierda Plural, care au anunțat că vor părăsi sala, iar eurodeputatul francez Jean-Luc Mélenchon, fondatorul Partidului de Stânga), a apreciat, în numele laicității, că papa nu are "ce căuta aici".
În replică, într-un editorial publicat în cotidianul Vaticanului, Martin Schulz, cel care l-a invitat pe Papa Francisc la Strasbourg, a apreciat că vizita acestuia ar putea "scoate Europa din toropeală" și că nu este cu nimic "un atac la adresa laicităţii".