Papa Francisc: „Poporul italian trebuie să fie unit, nu trebuie să se descurajeze în faţa dificultăților”

Papa Francisc: „Poporul italian trebuie să fie unit, nu trebuie să se descurajeze în faţa dificultăților”

Urgenţa Covid, nu logicii profitului

O lungă parte a discursului Papei Francisc a fost dedicată pandemiei „care ne-a constrâns să înfruntăm două dimensiuni inevitabile ale existenței umane: boala și moartea”, reamintindu-ne de „valoarea vieții, a fiecărei vieți umane și de demnitatea ei, în fiecare clipă a călătoriei sale pământești, de la concepția în pântecele mamei, până la sfârșitul ei natural”. Din păcate, spune pontiful, „este dureros să observăm că, sub pretextul garantării pretinselor drepturi subiective, un număr tot mai mare de legislații din lume par să se îndepărteze de îndatorirea indispensabilă de a proteja viața umană în fiecare fază a ei”.

Papa Francisc îşi reînnoiește apelul, cerând ca fiecărei persoane „să i se ofere îngrijirea și asistența de care are nevoie. În acest scop, este esențial ca cei cu responsabilități politice și guvernamentale să depună eforturi pentru a promova accesul universal la asistența medicală de bază, încurajând şi crearea de centre medicale locale și unități de sănătate adecvate nevoilor reale ale populației, precum și disponibilitatea terapiilor și medicamentelor”.

„Un domeniu atât de delicat precum cel al îngrijirii și al tratării problemelor de sănătate nu poate fi ghidat după logica profitului”, spune Papa Francisc, care îl citează pe poetul englez John Donne pentru care „moartea oricărui om mă vlăguieşte, pentru că eu sunt parte a omenirii”.

Mediul, noi soluții la Glasgow

Boala nu îl afectează doar pe om, ci și mediul înconjurător. Pentru Papa Francisc, pandemia însăşi este cea care ne arată că Pământul „este fragil și are nevoie de îngrijire”. Pe lângă o criză a sănătății, există o „criză ecologică cauzată de exploatarea fără discriminare a resurselor naturale”. Acesta din urmă „are o dimensiune mult mai complexă și permanentă și necesită soluții comune pe termen lung”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În realitate, continuă pontiful, „impactul schimbărilor climatice, indiferent dacă este direct, cum ar fi evenimentele meteorologice extreme, precum inundațiile și seceta, sau indirect, cum ar fi malnutriția sau bolile respiratorii, este adesea plin de consecințe care persistă mult timp”. Rezolvarea acestor crize „necesită o colaborare internațională pentru îngrijirea casei noastre comune”. Din acest motiv, Papa Francisc speră ca la următoarea conferință a Organizației Națiunilor Unite privind clima, programată pentru luna noiembrie la Glasgow, să se ajungă la „un acord eficient pentru a aborda consecințele schimbărilor climatice”. Acesta este „momentul să acționăm, deoarece putem atinge deja cu mâna efectele unei perioade prelungite de inactivitate”.

În discursul său de luni, Papa Francisc menționează direct problemele de mediu prezente în lume: numeroasele insule mici din Oceanul Pacific care încetul încetul sunt în pericol de dispariție, inundațiile din Asia de Sud-Est, în special în Vietnam și Filipine, încălzirea progresivă a Pământului care a provocat incendii devastatoare în Australia și California, insecuritatea alimentară care în ultimul an a afectat în special Burkina Faso, Mali și Niger, cu milioane de oameni care suferă de foame, situația din Sudanul de Sud, unde există risc de foamete și unde, în plus, persistă o gravă urgență umanitară.