Papa Francisc numește noi cardinali la Vatican. Un italian, cel mai tânăr prelat din lume care va deține o astfel de funcție

Papa: Colegiul Cardinalilor trebuie să fie ca o orchestră simfonică / Sursa foto: flickr.com

Papa Francisc a decis să numească 20 de noi cardinali la Vatican, iar mulți văd această decizie ca un nou pas spre retragerea sa de la conducerea Bisericii Catolice. Pe lângă nume consacrate, pe lista suveranului pontif se regăsesc și prelați mai puțin cunoscuți.

Papa Francisc numește, sâmbătă, 20 de cardinali noi la Vatican. Dintre aceștia 16 vor deţine titlul de „cardinal elector“ , atribuit prelaţilor cu vârste mai mici de 80 de ani şi care vor putea să participe la viitorul conclav. Decizia este văzută ca un nou pas în pregătirea succesiunii actualului suveran pontif, informează AFP.

Acest consistoriu, cel de-al optulea din pontificatul papei Francisc, după alegerea sa în calitate de lider al Bisericii Catolice în 2013, intervine pe fondul speculaţiilor referitoare la o posibilă demisie a sa.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, este nevoit să se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchi. El a declarat, în nenumerate rânduri, că se va retrage atunci când sănătatea nu îi va mai permite să conducă Biserica Catolică.

Prelați din toată lumea

Sensibil la problemele comunităţilor minoritare, aplecat spre chestiunile sociale şi spre evanghelizare, Papa Francisc a renunţat la alegerea tradiţională a unor arhiepiscopi din marile oraşe, preferând să atribuie titlul de cardinal unor prelaţi mai puţin cunoscuţi.

Cu cinci asiatici, inclusiv doi indieni, acest consistoriu confirmă creşterea în influenţă a continentului Asia. Totuși, cu 40% dintre electori, Europa va rămâne continentul cel mai bine reprezentat, devansând America de Sud şi Asia (16% fiecare), Africa (13%) şi America de Nord (12%).

Cel mai tânăr cardinal

Printre personalităţile notabile care vor primi titlul de cardinal se află americanul Robert McElroy, episcop de San Diego, considerat un prelat progresist, mai ales datorită poziţiilor sale faţă de catolicii homosexuali.

Trebuie menţionată şi alegerea neaşteptată a misionarului italian Giorgio Marengo, care îşi exercită profesia în Mongolia şi care va deveni, la vârsta de 48 de ani, cel mai tânăr cardinal catolic din lume.

Lor li se alătură şi Jean-Marc Aveline, arhiepiscop de Marsilia, un prelat deosebit de angajat în dialogul interreligios, care devine cel de-al şaselea francez din colegiul cardinalilor.

Printre prelații care vor mai îmbrăca roba purpurie se mai numără să nigerianul Peter Okpaleke, brazilianul Leonardo Ulrich Steiner, precum şi Virgilio Do Carmo Da Silva, arhiepiscop de Dili (oraş din Timorul de Est).

Trei dintre viitorii cardinali ocupă deja posturi de mare responsabilitate în cadrul Curiei, respectiv „guvernul“ de la Vatican: britanicul Arthur Roche, sud-coreeanul You Heung-sik şi spaniolul Fernando Vergez Alzaga, potrivit Agerpres.