Papa Francisc, în vizită la Veneția

Papa Francisc, în vizită la Veneția Papa Francisc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a părăsit heliportul Vaticanului la ora 6:32 în direcția Veneția: elicopterul a aterizat la ora 8:00 direct în piața închisorii pentru femei din Veneția, pe insula Giudecca, unde Sfântul Scaun și-a instalat pavilionul Bienalei de Artă, intitulat "Cu ochii mei", scrie RaiNews.

Papa Francisc, vizită la închisoarea pentru femei

Sfântul Părinte a fost întâmpinat de Patriarhul Veneției, monseniorul Francesco Moraglia, de supervizorul regional al Ministerului Justiției Maria Milano Franco D'Aragona, de directorul închisorii Mariagrazia Felicita Bregoli și de comandantul Poliției Penitenciare, Lara Boco.

La ora 8:15, în curtea interioară a închisorii, a avut loc o întâlnire cu deținuții și, prin urmare, un prim discurs al Papei Bergoglio, la care au fost prezenți și personalul administrativ, polițiști de la Poliția Penitenciară și câțiva voluntari. Papa Francisc a salutat personal aproximativ 80 de deținute.

După întâlnirea din curte, în jurul orei 8:45, Sfântul Părinte a ajuns la biserica Magdalena, adică la capela închisorii, unde a fost întâmpinat de cardinalul José Tolentino de Mendonça, prefectul Dicasterului pentru Cultură și Educație, curatorul Pavilionul Sfântului Scaun la Bienala de Artă de la Veneția. Aici, la ora 9:00, a avut loc o întâlnire cu artiștii participanți la expoziție și un al doilea discurs al Papei Francisc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liturghie în Piața San Marco

La ora 9:30, Papa Francisc a părăsit insula Giudecca și a mers la Bazilica Santa Maria della Salute cu o barcă de patrulare.

La ora 10:00, în piața din fața Bazilicii, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu tinerii și a ținut un alt discurs la finalul căruia, însoțit de o delegație de tineri, a traversat podul de pontoane care face legătura cu Piața San Marco. La intrarea în Piața San Marco, Sfântul Părinte a fost întâmpinat de Luca Zaia, președintele Regiunii Veneto, Darco Pellos, prefectul Veneției, și Luigi Brugnaro, primarul Veneției.

Venetia, Grand Canal, Italia

Sursa foto: Dreamstime.com

La ora 11:00, a fost oficiată liturghia în Piața San Marco, iar Papa Francisc a ținut omilia. La ora 12:30, Papa Francisc a intrat în Bazilică pentru a face o pauză privată în rugăciune în fața moaștelor Sfântului Marcu. Barca de patrulare l-a dus, apoi, la heliportul Colegiului Naval "F. Morosini" din Sant'Elena. Plecare din Veneția la ora 13:00 cu sosire la Vatican la ora 14:30.

Papa Francisc despre artă: Ne educă la o privire contemplativă

"Arta ne educă la acest tip de privire, neposesiv, neobiectiv, neindiferent, superficial; ne educă la o privire contemplativă. Artiștii sunt în lume, dar sunt chemați să treacă peste. De exemplu, azi mai mult ca niciodată, este urgent ca ei să știe să deosebească clar arta de piață. Desigur, piața promovează și canonizează, dar există întotdeauna riscul să vampirizeze creativitatea, să fure inocența și, în final, să îndrume cu sânge rece ce este de făcut", a spusn Papa Francisc în timpul întâlnirii cu artiștii de la pavilionul Sfântului Scaun pentru Bienala de la Veneția.

În cadrul întâlnirii din incinta penitenciarului "Giudecca", Papa Francisc a afirmat că "închisoarea este o realitate dură, iar probleme precum supraaglomerarea, lipsa structurilor și resurselor, episoadele de violență generează multă suferință". "Dar poate deveni și un loc de renaștere morală și materială, în care demnitatea femeilor și bărbaților nu este"pusă în izolare", ci promovată prin respect reciproc și grija față de talente și abilități, rămase poate blocate sau întemnițate de evenimentele vieții, dar care pot reapărea spre binele tuturor și care merită atenție și încredere", a spus Papa Francisc.

"Din acest motiv, este esențial ca sistemul penitenciar să ofere deținutelor și deținuților instrumente și spații de creștere umană, spirituală, culturală și profesională, creând condițiile pentru reintegrarea lor sănătoasă... Să nu uităm că toți avem greșeli pentru care putem fi iertați și răni de vindecat și că toți putem deveni vindecați care aduc vindecare, iertați care aduc iertare, renăscuți care aduc renaștere", a concluzionat Suveranul Pontif.

 

Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA/oavram/cciulu