Marea Mediterană, pe care refugiaţii şi migranţii aflaţi în situaţii disperate încearcă să o traverseze cu regularitate în speranţa unei vieţi mai bune, a fost descrisă de Papa Francisc drept „cel mai mare cimitir din Europa”, relatează AFP.
Papa Francisc a descris Marea Mediterană, pe care refugiaţii şi migranţii aflaţi în situaţii disperate încearcă să o traverseze cu regularitate în speranţa unei vieţi mai bune, drept „cel mai mare cimitir din Europa”, scrie G4Media.
Suveranul Pontif, a făcut această remarcă în faţa credincioşilor adunaţi duminică în Piaţa Sf. Petru din Roma. Papa Francisc este foarte implicat în această problemă și atrage frecvent atenţia asupra situaţiei refugiaţilor.
El a vorbit despre o ceremonie organizată în oraşul sicilian Siracuza, în largul căruia 800 de migranţi s-au înecat în aprilie 2015 când nava pe care se aflau s-a scufundat. Un an mai târziu, Marina italiană, a recuperat epava şi este folosită acum pentru a aduce un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa.
„Acest simbol al atâtea tragedii din Marea Mediterană va continua să ajungă la conştiinţa fiecăruia şi să încurajeze apariţia unei umanităţi mai unite, care va dărâma zidul indiferenţei”, a spus liderul Bisericii Catolice. „Gândiţi-vă la asta: Mediterana a devenit cel mai mare cimitir din Europa”.
Migranţii continuă să se îmbarce în încercarea de a ajunge pe mare în Europa
În continuare, mii de migranţi se îmbarcă la bordul unor ambarcaţiuni mici şi instabile în încercarea de a ajunge pe mare din nordul Africii în Europa, cea mai frecventă destinaţie fiind Italia.
Peste 670 de migranţi şi-au pierdut deja viaţa în acest an în Marea Mediterană conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În 2016, într-un interviu, Papa Francisc spunea:
„Nu putem deschide larg porțile într-o manieră irațională. Dar întrebarea esențială este de ce avem astăzi atât de mulți migranți. Când am fost acum trei ani la Lampedusa, fenomenul începuse deja să se manifeste”. Iar răspunsul papei este că pricina dezordinii actuale ar sta în natura sistemului economic mondial, care face ca mai mult de 80% din bogățiile umanității să se găsească în mâinile a aproximativ 16 % din populație în liberalism sau cu alte cuvinte în liberalismul căzut în idolatria banului”.