Papa Francisc confirmă documentul „Vos estis lux mundi”, procedura împotriva abuzurilor

Sursa: Arhiva EVZ

La aproape patru ani de la prima ediție publicată ''ad experimentum'', Papa Francisc a publicat o versiune actualizată a normelor pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra minorilor și adulților vulnerabili.

Cea mai semnificativă noutate este extinderea normelor privind responsabilitatea episcopilor și a superiorilor religioși și la categoria moderatorilor laici ai asociațiilor internaționale ale credincioșilor recunoscute de Sfântul Scaun, scrie Avvenire.

Pontiful a promulgat sâmbătă noua versiune a documentului motu proprio ''Vos estis lux mundi'', care o abrogă pe cea precedentă din mai 2019 și, aşa cum subliniază VaticanNews, ''confirmă dorinţa de a continua în lupta împotriva acestor crime''.

Cea mai semnificativă inovație introdusă în noua versiune a legislației se referă la „Titlul II” cu prevederile referitoare la responsabilitățile episcopilor, superiorilor religioși și clericilor însărcinați cu conducerea unei anumite Biserici sau a unei parohii. Aici fiind adăugaţi și ''credincioșii laici care sunt, sau au fost moderatori ai asociațiilor internaționale ale credincioșilor recunoscute sau create de Scaunul Apostolic, pentru faptele săvârșite'' în timpul mandatului.

În noua versiune, care va intra în vigoare pe 30 aprilie, după actualizarea adusă de Papa Francisc, au fost introduse numeroase alte modificări.

Ce sunt „adulții vulnerabili”

Printre schimbările evidențiate de VaticanNews se numără și cea care-i privește pe adulții ''vulnerabili''. În timp ce înainte se vorbea despre ''acte sexuale cu un minor sau cu o persoană vulnerabilă'', noua versiune defineşte acest tip de infracţiune drept  o ''crimă împotriva celei de-a șasea porunci din Decalog săvârșită împotriva unui minor sau a unei persoane care în mod obișnuit are o utilizare imperfectă a rațiunii, sau împotriva unui adult vulnerabil''.

Noua variantă a documentului vizează protecția celor care raportează un presupus abuz: în timp ce înainte era protejată doar persoana care denunța faptele, acum, că această protecție trebuie acordată şi ''persoanei care pretinde a fi jignită și martorilor''.

Noul motu proprio potenţează și partea în care se cere să se salveze ''protecția legitimă a bunei reputații și a sferei private a tuturor persoanelor implicate'', precum și prezumția de nevinovăție a celor cercetați, în așteptarea stabilirii responsabilităților lor.

În versiunea actualizată a ''Vos estis lux mundi'' se mai precizează că eparhiile trebuie să se doteze cu ''corpuri și oficii'' (în textul vechi se vorbeşte la modul mai general de ''sisteme stabile'') ușor accesibile publicului, pentru primirea rapoartelor de abuz. Se precizează, de asemenea, că sarcina de a decide deschiderea unei anchete aparţine episcopului locului în care ar fi avut loc evenimentele semnalate.

Procedurile introduse în 2019 stabilesc în timp util modul de comportare în fața raportărilor cazurilor de abuz și asigură că episcopii și superiorii religioși - iar acum și laicii din fruntea asociațiilor internaționale - sunt răspunzători pentru munca lor și sunt obligați - dintr-un precept legal stabilit universal – să sesizeze abuzurile de care au luat cunoştinţă.

Documentul a inclus și continuă să includă, subliniază VaticanNews, nu numai hărțuirea și violența împotriva minorilor și adulților vulnerabili, ci și violența sexuală și hărțuirea rezultată din abuzul de autoritate. Această obligație include, așadar, și orice caz de violență împotriva femeilor religioase de către clerici, precum și cazuri de hărțuire a seminariștilor sau novicilor adulţi. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)