Cât de bogat a fost Papa Benedict al XVI-lea? Secretarul personal a anunțat cine îi va moșteni averea

Cât de bogat a fost Papa Benedict al XVI-lea? Secretarul personal a anunțat cine îi va moșteni averea Sursa: dreamstime.com

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani, pe 31 decembrie 2022. Benedict a condus Biserica Catolică din 2005 până în 2013. În urma sa a rămas o avere netă de 2,5 milioane de dolari, conform mai multor surse, pe care secretarul personal va trebui s-o distribuie exact aşa cum a lăsat scris în testament.

Potrivit surselor, Papa Benedict a primit o pensie lunară în jur de 3.500 de euro după ce a demisionat din funcția de șef al Bisericii Catolice. Biserica a acoperit o mare parte din celelalte cheltuieli ale sale, inclusiv traiul și locuința. După pensionare, fostul Papă și-a petrecut ultimii ani la mănăstirea Mater Ecclesiae de pe proprietatea Vaticanului.

Averea Papei Benedict al XVI-lea se va duce către cinci veri germani

Drepturile de autor ale cărțile sale vor ajunge la Fundația Ratzinger, iar obiectele personale au fost împărțite între colaboratorii săi, așa cum el însuși a lăsat scris. Acest lucru a fost dezvăluit de secretarul său personal din toți anii de pontificat, monseniorul Georg Gaenswein.

„Am crezut că avea două rude, doi veri, dar sunt cinci. Acum, prin lege, trebuie să le scriu verilor, care sunt rudele cele mai apropiate, și de asemenea trebuie să le spun, prin lege: acceptați moștenirea sau nu o acceptați?”, a declarat presei arhiepiscopul german după o slujbă pe care a celebrat-o duminică la Roma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moștenitorii ar putea renunța la primirea banilor deoarece ar risca să fie implicați într-un proces de despăgubiri inițiat în Germania împotriva lui Benedict al XVI-lea pentru acuzația de a nu fi intervenit într-un caz de pedofilie a unui preot pe vremea când era arhiepiscop de München între 1977 și 1982.

Secretarul a mai menționat că moștenirea va consta doar în ceea ce a rămas în contul bancar

„Celelalte obiecte personale, de la ceasuri la stilouri, de la tablouri la mobilier liturgic, au fost incluse într-o listă meticulos întocmită de Benedict al XVI-lea înainte de moartea sa. Nu a uitat pe nimeni: colaboratori, secretari, seminariști, studenți, șoferi, parohi, prieteni”, a mai declarat Georg Gaenswein.

În testamentul său, Ratzinger a ordonat și distrugerea tuturor scrisorilor sale private. Mai exact, Gaenswein a explicat totodată că, la ordinul chiar al lui Ratzinger, a distrus toate notele și scrisorile personale, în timp ce unele note au fost trimise la fundația Regensburg. „Un păcat? Da, i-am spus-o și eu, dar el mi-a dat această indicație: nu e cale de întoarcere. Nu rămân scrieri nepublicate”, a dezvăluit el.

În ceea ce privește viitorul său, Gaenswein a confirmat, așa cum spusese deja în timpul unei recente călătorii în Germania pentru a-și promova memoriile, că nu știe încă planurile papei pentru el.

„Papa Francisc nu mi-a dat încă nicio misiune, trebuie să reflecteze și apoi îmi va spune. Sunt disponibil Bisericii și sunt loial și credincios”, a declarat secretarul lui Benedict al XVI-lea, potrivit ilmessaggero.it.