Un interviu acordat acum trei ani de Papa Francisc cotidianului Corriere de la Serra aprindea speranțele militanților pro-gay cu privire la acceptarea căsătoriei homosexuale de către Biserica Catolică.
Papa Francisc a reafirmat opoziția Bisericii Catolice față de căsătoria gay, însă a sugerat că ar putea sprijini unele tipuri de uniuni civile. Din afirmația papei, activiștii au înțeles un sprijin fără precedent din partea Bisericii Catolice, la un nivel de la care nu s-au mai auzit astfel de cuvinte.
Pe marginea aceleiași declarații însă, Biserica Catolică emitea clarificări care să îi asigure pe credincioșii catolici că instituția nu renunță nicidecum la doctrina căsătoriei heterosexuale.
"Căsătoria este (numai) între un bărbat și o femeie. Statele laice vor să justifice uniunile civile pentru a reglementa diverse situații de coabitare, care pornesc de la nevoia de a reglementa aspecte economice între persoane, de exemplu, asigurarea asistenței de sănătate. E vorba de stiluri de viață de diferite feluri, nici n-aș ști să descriu diversele forme. Avem nevoie să vedem cazurile diverse în varietatea lor”, a spus Papa Francisc în cadrul interviului, potrivit semneletimpului.ro
Reacții ambivalente
Catholic News Service aprecia că aceasta este "prima ocazie în care papa a indicat o tentativă de acceptare a uniunilor civile”. Însă un purtător de cuvânt al Vaticanului avertiza "să nu citim mai mult în cuvintele papei decât ceea ce s-a spus deja în termeni generali.
În răspunsul său către intervievator, papa a subliniat caracteristica naturală a căsătoriei între un bărbat și o femeie și, pe de altă parte, a vorbit și despre obligația statului de a-și îndeplini responsabilitățile față de cetățenii lui”, a subliniat rev. Thomas Rosica, consultat în cadrul Biroului de presă al Vaticanului, citat de CNN, potrivit semneletimpului.ro.
Pentru Biserica Catolică, acceptarea arătată de papă față de uniunea civilă gay nu este o afirmare a egalității pe toate planurile chiar dacă, din punct de vedere al imaginii publice, papei i-ar fi probabil benefic să fie percepută așa. Pentru doctrina catolică, toți oamenii sunt egali, dar nu toți sunt în egală măsură corecți din punct de vedere spiritual. Nu câtă vreme credința catolică vede comportamentul homosexual ca păcat. Iar asta, pentru segmentul homosexualilor proveniți din medii creștine contează semnificativ.
De-a lungul întregii activităţi de pontificat, Papa Francisc a făcut constant declarații aplaudate internațional pentru toleranța pe care o lăsau să transpară. Afirmația că şi ateii pot fi mântuiţi este un mesaj demn de a fi notat.
Tonul tolerant folosit de papă s-a făcut remarcat și în luna ianuarie, când, amintind despre cazul unei fetițe din Buenos Aires care i-a mărturisit învățătoarei că "prietena mamei ei nu o place”, Papa Francisc a apreciat că "situațiile în care trăim azi ne confruntă cu noi provocări, pe care ne este uneori greu să le înțelegem”. Și că, în acest context, biserica "trebuie să fie atentă, ca să nu administreze un vaccin anticredință” prin răspunsul ei la probleme.