Papa Francisc a cerut jurnaliștilor să se abțină de la publicarea ştirilor false spunând că ar putea dăuna, și să îşi facă mai mult timp pentru a „înțelege“ problemele înainte de a le publica.
Primirea jurnaliștilor la Vatican
La întâlnirea cu aproximativ 400 de jurnaliști ai Asociației Presei Externe, Italia, pe 18 mai, Papa Francisc a cerut un jurnalism umil și liber. Totodată încurajează un jurnalism care nu îngăduie să vândă "hrana putredă de dezinformare", ci oferă mai degrabă pâinea sănătoasă a adevărului și a bunătății".
"Prin urmare, vă îndemn să lucrați conform adevărului și dreptății, astfel încât comunicarea să fie cu adevărat un instrument de construire, nu de distrugere; pentru întâlniri, nu pentru ciocniri; pentru dialog, nu pentru monologizare; pentru orientare, nu pentru dezorientare; pentru înțelegere, nu pentru neînțelegere; de mers pe jos în pace, nu prin ură; pentru a da voce celor care nu au glas, nu celor care strigă mai tare ", a declarat Papa, sâmbătă în faţa jurnaliştilor.
El a mai spus că jurnaliștii trebuie să fie foarte precauți în alegerea cuvintelor într-un moment în care "limbajul ostil" se proliferează pretutindeni, în special în domeniul social media.
"Toată lumea știe cât de greu este căutarea adevărului și necesită chiar umilință", a spus el. De asemenea, a cerut presei să vorbească despre "războaiele uitate ale societății". "Cine mai vorbeste despre Rohingyas?", A spus el. "Cine mai vorbeste despre Yazidis? Ele sunt uitate! " , a spus Papa Francisc.
Aproximativ 740.000 de musulmani Rohingya au fugit din Myanmar în Bangladesh de la începutul unei represiuni militare brutale în august 2017. Mii de refugiați încearcă în fiecare an să părăsească taberele din Bangladesh în căutarea unor oportunități mai bune în țări precum Malaezia și Thailanda.
Ei își riscă adesea toate economiile pe călătoriile periculoase cu ambarcațiuni, despre care cred că își vor îmbunătăți viața, dar mulți dintre ei sunt pradă bandelor internaționale de traficanți de persoane. Comunitatea Yezidi a avut odată aproximativ 500 000 de membri în regiunea muntoasă Sinjar din nord-vestul Irakului, dar a fost devastată de invazia statului islamic în regiune în 2014. Jihadiștii l-au ucis pe Yazidis, băieții forțați să se alăture rândurilor lor ca combatanți, și au răpit și au întemnițat mii de femei Yazidis ca sclave sexuale.