Luni dimineaţă, primind în audiență o delegație de avocați din țările membre ale Consiliului Europei, semnatare ale Apelului de la Viena, în stilul său caracteristic, Jorge Mario Bergoglio a făcut un anunţ neaşteptat: ''Scriu o a doua parte a Laudato Sì, pentru a actualiza problemele majore'', a declarat pontiful, anticipând astfel o extindere și o actualizare a enciclicii sale din 2015, dedicată ''ecologiei integrale'' și salvgardarii Creației.
''Sunt sensibil – a spus Papa Francisc în discursul său către delegația primită în audiența Vaticanului – la grija pe care o acordați căminului nostru comun și la angajamentul dumneavoastră de a participa la elaborarea unui cadru de reglementare în favoarea protecției mediului''.
Potrivit Pontifului, ''nu trebuie să uităm niciodată că generațiile tinere au dreptul să primească de la noi o lume frumoasă și locuibilă, și că aceast lucru ne face să avem îndatoriri serioase față de Creația pe care am primit-o din mâinile generoase ale lui Dumnezeu. Mulțumim pentru această contribuție''.
Papa Francisc lucrează singur la noul text
În lunile următoare, aşadar, Suveranul Pontif va încredinţa tiparului a patra enciclică, care vine după Lumen Fidei (2013, care a preluat un text deja început de Benedict al XVI-lea), Laudato Sì,(de acum opt ani) și Fratelli Tutti (2020). Cel din 2015 fusese un text aproape colegial, chiar sinodal, un aspect pastoral la care Papa Francisc ţine mult. În 2015, pontiful a dorit să culeagă și să reelaboreze, în vederea colegialității, diferitele reflecții ale Conferințelor Episcopale. Astăzi în schimb, a lăsat de înţeles că la noul text lucrează singur, potrivit rainews.it.
Într-un stil care îşi va găsi confirmarea în Fratelli Tutti, Laudato Sì s-a încheiat cu două rugăciuni, una interreligioasă și una creștină, pentru salvgardarea Creației. Ecologia integrală ''devine o nouă paradigmă a dreptății'', scria atunci papa, pentru că natura nu este ''un simplu cadru'' al vieții umane.
În această nouă dimensiune ''verde'', preocuparea pentru natură, echitatea față de cei săraci, angajamentul față de societate, dar și bucuria și pacea interioară, sunt inseparabile. Toate aspectele pentru care Bergoglio este adesea criticat și atacat de o facțiune foarte vocală a clerului, care consideră rolul papei limitat la teme teologice și doctrinare, uitând însă aspectul pastoral, în care până și sensibilitatea ecologică își găsește o cetățenie deplină.
Pământul are nevoie de o conversie ecologică, spune Papa Francisc
În cele șase capitole ale enciclicii, Papa subliniază că pământul nostru, abuzat și jefuit, are nevoie de o ''conversie ecologică'', o ''schimbare de curs'', astfel încât omul să-și asume responsabilitatea pentru angajamentul de ''a îngriji casa noastră comună''. Potrivit papei, este de netăgăduit faptul că ''deteriorarea mediului și a societății îi afectează în mod special pe cei mai slabi de pe planetă'' , consideraţi deseori ''simple daune colaterale''.
Din acest motiv, o adevărată abordare ecologică trebuie să fie și socială. Soluția, deci, nu este reducerea natalității, ci lupta împotriva unui consumism ''extrem și selectiv'' practicat de o parte a populației mondiale. Apoi, în faţa unei anumite amorțeli și a unei ''iresponsabilităţi lipsită de griji'' a omului contemporan, este necesar să ''creăm urgent un sistem de reglementare'' care să asigure protecția ecosistemelor, explică Suveranul Pontif. (Rador)