Papa Francisc: „Ne aflăm din nou în fața unei amenințări nucleare, așa cum a fost în’62, cu Cuba"
- Maria Dima
- 20 septembrie 2023, 13:00
''Lumea noastră continuă să fie prinsă în strânsoarea unui al treilea război mondial purtat încetul cu încetul și, în cazul tragic al conflictului din Ucraina, nu fără amenințarea de a se recurge la arme nucleare''.
Acesta este noul strigăt de alarmă al Papei Francisc din mesajul trimis cardinalului Peter Turkson, cancelarul Academiei Pontificale de Științe Sociale, cu ocazia conferinței despre Pacem in Terris organizată de Academie. Pontiful privește cu îngrijorare amenințarea nucleară:
''Momentul actual seamănă într-un mod tulburător cu perioada imediat premergătoare Pacem in Terris, când, în octombrie 1962, criza rachetelor cubaneze a adus lumea în pragul unei distrugeri nucleare pe scară largă. Din păcate, în anii de după acea amenințare apocaliptică, nu numai că numărul și puterea armelor nucleare au crescut, dar și alte tehnologii de război au crescut și chiar și consensul de lungă durată privind interzicerea armelor chimice și biologice este în pericol''.
Papa Francisc și lumina terifiantei forțe distructive
Suveranul Pontif subliniază, potrivit rainews.it, relevanța dramatică a mesajului Papei Ioan al XXIII-lea: ''Astăzi, mai mult ca niciodată, avertismentul profetic al Papei Ioan conform căruia, în lumina terifiantei forțe distructive a armelor moderne, este și mai evident că relațiile dintre state, ca și cele între indivizii, trebuie reglementate nu prin forța armată, ci după principiile rațiunii drepte: adică principiile adevărului, dreptății și cooperării viguroase și sincere. În acest sens, este foarte potrivit ca această Conferință să-și dedice reflecțiile acelor părți ale Pacem in Terris care discută despre dezarmare și găsire unor căi către o pace durabilă''.
''Sper - urează pontiful - ca deliberările dumneavoastră, pe lângă analiza actualelor amenințări militare și tehnologice la adresa păcii, să includă o reflecție etică disciplinată asupra riscurilor grave asociate cu deținerea în continuare a armelor nucleare, asupra necesității urgente a unor progrese reînnoite în materie de dezarmare și dezvoltarea inițiativelor de consolidare a păcii''.
''Este responsabilitatea noastră, a tuturor să păstrăm vie viziunea conform căreia ''o lume fără arme nucleare este posibilă și necesară''. În acest caz, activitatea Națiunilor Unite și a organizațiilor conexe pentru creșterea gradului de conștientizare a publicului și promovarea măsurilor de reglementare adecvate rămâne crucială''.
Problemele etice
În mesajul său Papa Francisc vorbește și despre ''problemele etice din ce în ce mai urgente ridicate de utilizarea în războiul contemporan a așa-numitelor „arme convenționale”, care ar trebui folosite doar în scopuri defensive și nu îndreptate către obiective civile.
Sper că o reflecție aprofundată asupra acestei probleme va duce la un consens asupra faptului că astfel de arme, cu puterea lor distructivă imensă, nu vor fi folosite în așa fel încât să provoace „răni inutile sau suferințe inutile”, pentru a folosi cuvintele Declarației de la Sankt Petersburg. Principiile umanitare care au inspirat aceste cuvinte, întemeiate pe tradiția ius gentium, rămân la fel de valabile și astăzi, ca atunci când au fost scrise pentru prima dată, acum mai bine de o sută cincizeci de ani'', a conchis pontiful. (Rador)