Papa Francisc: Al Treilea Război Mondial are loc pe bucăți, efectele fiind catastrofale

Papa Francisc: Al Treilea Război Mondial are loc pe bucăți, efectele fiind catastrofale Papa: Colegiul Cardinalilor trebuie să fie ca o orchestră simfonică / Sursa foto: flickr.com

Papa Francisc și un mare imam sunnit au făcut apeluri pentru pace în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de la New York, unde discuția s-a axat pe importanța „fraternității umane”.

Papa Francisc, care se află în spital, recuperându-se în urma unei intervenții chirurgicale abdominale, a trimis miercuri o declarație la reuniunea ONU în care a spus că un al treilea război mondial este purtat „pe bucăți” și că omenirea suferă de o „epidemie de fraternitate”.

Șeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al Al-Azhar (sediul de 1.000 de ani al învățăturii sunnite din Cairo) a declarat într-o ședință virtuală pentru consiliul ONU că fraternitatea este cheia păcii globale, un aspect pe care el și Papa l-au subliniat într-un document comun publicat în 2019. „În zilele noastre, cu armele nucleare și cele de distrugere în masă, câmpul de luptă a devenit practic nelimitat, iar efectele potențial catastrofale”, a spus Papa în declarația sa, care a fost citită de arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele și organizațiile internaționale.

„A venit timpul să spunem un „nu” categoric războiului, să afirmăm că războaiele nu sunt drepte, ci doar pacea este dreaptă”, a adăugat suveranul pontif în declarație, citat de Al Jazeera.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războaiele fără sens

Al-Tayeb a declarat că intenția sa de a vorbi în fața consiliului a fost de a îndemna la încetarea războaielor fără sens. El a citat Irakul, Afganistanul, Siria, Libia și Yemenul.  Fără a numi nici Rusia, nici Ucraina, marele imam a spus că războiul care se desfășoară la granițele estice ale Europei a insuflat teroare și „îngrijorarea că ar putea face ca omenirea să regreseze la o eră primitivă”.

„Reuniunea noastră de astăzi nu este un lux, ci o necesitate, dictată de preocuparea pentru viitorul omenirii”, a declarat al-Tayeb. Marele imam a spus că misiunea urmărită de Al-Azhar și de Biserica Romano-Catolică în documentul din 2019 privind fraternitatea umană pentru pacea mondială trebuie să fie urmărită de liderii politici.

Emiratele Arabe Unite au ales importanța fraternității umane în aducerea păcii ca punct central al președinției sale la Consiliu în această lună. După apelurile Papei, ale marelui imam și discursurile din consiliul, membrii au adoptat o rezoluție care recunoaște că discursul instigator la ură, rasismul, xenofobia, intoleranța, discriminarea de gen și actele de extremism „pot contribui la stimularea izbucnirii, escaladării și reapariției conflictelor”.

O Alianță a Păcii, dorită cât mai rapid

Rezoluția, co-sponsorizată de Emiratele Arabe Unite și de Regatul Unit, a fost adoptată în unanimitate, chiar dacă unii dintre cei 15 membri ai Consiliului au fost acuzați de unele dintre aceleași acțiuni pe care le-au condamnat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat declarația papei și a marelui imam drept „un model de compasiune și solidaritate umană” și a îndemnat țările și oamenii de pretutindeni „să stea împreună ca o singură familie umană” și să forjeze „o alianță a păcii, înrădăcinată în valorile fraternității umane”.